Voluntarii au strâns în 3 ore 240.000 de mucuri de ţigară

Voluntarii inițiativei "Leo Not Happy" organizează periodic campanii de ecologizare prin care adună mucurile de țigară. În fiecare an sunt aruncate în natură 72 de miliarde (2,9 miliarde în România) de mucuri de țigară.

Acești poluanți periculoși rezultați în urma unor "nevoi" false nu sunt biodegradabili. Mucurile de țigară sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză, impregnate cu substanțele toxice din fumul de țigară, nicotină și produșii de degradare ai ingredientelor adăugate tutunului la prelucrare ca acroleina, cianura de hidrogen, amoniac, hidrocarburi cancerigene și altele.

Filtrele din acetat de celuloză nu sunt biodegradabile. Au o durată de 5-20 de ani, sunt nocive pentru floră şi faună și sunt periculoase pentru sănătate. Fragmentele din fibre pot fi inhalate și au fost găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar.

În tutunul din care se fabrică țigaretele se adaugă între 10 și 33% aditivi precum:

  • amoniacul, care mărește proporția de nicotină liberă, cu scopul creșterii dependenței de nicotină;
  • glicerolul, ca agent umectant, care se transformă în acroleină foarte toxică (folosită ca armă chimică);
  • oxidul de titan, ca modificator (retardant) al combustiei;
  • propilenglicolul, umectant sau fixator de arome, și alți componenți nedeclarați.
Aceștia, împreună cu tutunul modificat genetic și cultivat folosind îngrășăminte (care conțin poloniu radioactiv), prin combustie, dau cei 4.800 de compuși, mulți foarte toxici, ca cianura de hidrogen (cu 100-400 micrograme pe țigaretă).

Aparent inofensive, mucurile de țigară concentrează produși de degradare termică prezenți în fum. Nicotina conținută, foarte toxică, poate provoca vomă. Odată ajunse în natură animalele le confundă cu hrana și prin înghițirea chiștoacelor poate provoca blocarea esofagului și împiedicarea alimentației păsările din zonele urbane și de coastă, ca și peștii sunt direct amenințate de către aceste deșeuri ale proastelor obiceiuri și ignoranței umane.

Un singur muc de țigară conține suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peștii mici aflați într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de țigară este suficientă pentru a omorî o ființă umană. Concentrațiile mici de produse toxice provenind din chiștoace afectează grav apa și solul.

Din canale de scurgere ale apelor pluviale chiștoacele ajung în final în mări și oceane reprezentând 40% din deșeurile din Marea Mediterană. În anul 2003, Organizația Maritimă Internațională a ONU a raportat că mucurile de țigară sunt cauza directă pentru afecțiunile multor specii de cetacee și păsări marine.

Nu mai arunca mucurile de țigară la întâmplare sau, și mai bine, lasă-te de acest obicei ce-ți umple viața de poluare!
Evoluează! Protejează ceea ce cu adevărat contează!
#RomâniaEcologică