Reciclare ulei alimentar uzat, dar tot cu poluare! Auchan a colectat în medie 20 litri de ulei alimentar uzat în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor sale. Și totuși, care este reversul "medaliei"?
Auchan anunță depășirea obiectivului setat inițial pentru anul 2020 a cantității totale de 10.000 litri de ulei alimentar uzat colectat, la doar cinci săptămâni de la extinderea programului în toate cele 33 de hipermarketuri din țară.

Practic, Auchan a colectat în medie 20 litri de ulei alimentar uzat în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor sale. Și totuși, care este reversul "medaliei"?
Auchan colectează în doar 5 săptămâni 10.000 de litri de ulei alimentar uzat pentru reciclare 1
Presupunem că la nivelul echipei de management Auchan se cunoaște deja viziunea inițiativei civice "România Ecologică" și anume, o abordare 100% pentru mediu. Drept urmare, deși salutăm această schimbare importantă pe care Auchan a făcut-o (probabil și de gura noastră), dar, gândind strict din perspectiva protejării mediului înconjurător, considerăm că programul de colectare a uleiului alimentar uzat are o problemă de concept și implementare.

Pe de o parte se reduce poluarea mediului cu ulei alimentar folosit în bucătărie, iar pe de altă parte se încurajează poluarea apelor cu chimicale și a naturii cu plastic deopotrivă.


Auchan colectează în doar 5 săptămâni 10.000 de litri de ulei alimentar uzat pentru reciclare 2
Fairy este un detergent sintetic, pe al cărui prospect scrie "Nociv pentru viața acvatică, având efecte de lungă durată" și, în mare parte, este ambalat într-un plastic nereciclabil. Chiar dacă ei se laudă cu noul ambalaj reciclabil (observăm că au devenit destul de activi în promovarea unei imagini "verzi" în ultima perioadă), momentan acesta reprezintă o foarte mică parte din totalul lor de ambalaje din plastic, mare parte fiind în continuare nereciclabil (de exemplu plasticul alb). Cel puțin așa se vede la raft. Și oricum, pe lângă faptul că România are o rată de reciclare rușinoasă la nivelul Uniunii Europene, fiind pe penultimul loc și în prag de a primi sancțiuni drastice din partea U.E., reciclarea plasticului nu se poate face la nesfârșit. La scurt timp de la prima reciclare, plasticul devine tot un deșeu toxic și poluant pentru natură pe termen foarte lung (sute, chiar mii de ani).

Auchan Program colectare ulei

Reciclare ulei alimentar uzat, dar tot cu poluare!

Practic, duci uleiul alimentar uzat ca să nu mai poluezi apele, dar îți dau Fairy la schimb și le poluezi cu un detergent nociv pentru viața acvatică și cu ambalaje din plastic, atât de la Fairy, cât și de la AQUA Carpatica sau Floriol.

Așa cum am scris și pe pagina noastră de Facebook, considerăm că strategia de Marketing "verde" pe care Fairy Romania o are este greșită. Atâta vreme cât conținutul și/sau ambalajul unui produs sunt nocive pentru mediul înconjurător, orice asociere a acestuia cu acțiunile de protejare a mediului înconjurător nu sunt nici mai mult, nici mai puțin decât GreenWashing (metoda prin care, contrar realității, companiile creează impresia că au grijă de mediul înconjurător).

Auchan colectează în doar 5 săptămâni 10.000 de litri de ulei alimentar uzat pentru reciclare 4

Ce ar putea face Auchan pentru ca implementarea acestui program de reciclare să încline mai mult balanța în favoarea naturii?

Auchan colectează în doar 5 săptămâni 10.000 de litri de ulei alimentar uzat pentru reciclare 3

Iată provocarea pe care "România Ecologică" o lansează pentru ca acest program de colectare a uleiului alimentar uzat să fie mai aproape de scopul său nobil, protejarea naturii prin reciclare. Aceeași provocare pe care le-am lansat-o și celor de la Carrefour (aici) o lansăm și pentru Auchan, și considerăm că ar trebui să facă cel puțin următoarele îmbunătățiri:

  • Să pună la dispoziția clienților recipiente metalice 100% reciclabile de 3 și 5 litri pentru colectarea uleiului alimentar uzat care să fie refolosite pe termen lung. Astfel se va elimina generarea de deșeuri din plastic. Respectiv PET-urile în care clienții colectează uleiul alimentar uzat pe care îl aduc la schimb pentru uleiul de gătit;
  • Clienților să li se ofere 2 variante de recipiente, de asemenea metalice și refolosibile pe termen lung, de 1 și 2 litri, cu care să vină la magazin atunci când aduc uleiul alimentar uzat pentru a le fi umplute cu uleiul de gătit. Încă o metodă prin care se reduce poluarea cu PET-uri. La o simplă căutare pe Google am găsit două variante de astfel de recipiente metalice, pe care le publicăm cu titlu exclusiv de exemplificare. Nu cunoaștem firma, dar am gasit că pot fi două exemple foarte bune. Credit foto: vaza.gr 

Recipiente metalice pentru ulei de măsline Recipient metalic pentru ulei de măsline dreptunghiular 5000 ml
  • Uleiul dat la schimb să fie adus în magazinele Auchan deja ambalat în containere mai mari (tot metalice) încă din fabrică, de asemenea refolosibile pe termen lung, care să se conecteze la dozatoare speciale, folosite exclusiv de către personalul instruit pentru a umple recipientele metalice din dotare cu uleiul ce le este oferit clienților la schimbul uleiului alimentar uzat;

4. De asemena, Auchan ar putea să caute parteneri care produc săpun vegetal și să găsească o cale prin care uleiul alimentar uzat să nu fie transformat în biodiesel, ci mai degrabă în săpun. O soluție cu adevărat eco-prietenoasă.
Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale, ca uleiuri vegetale sau grăsimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare și transesterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parțială a petro-dieselului.  (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biodiesel)

Așadar, programele de colectare a uleiului alimentar uzat sunt binevenite dar, atât la Auchan cât și la Carrefour, acestea au nevoie de îmbunătățiri ca să putem spune fără îndoială că nu se încadrează la GreenWashing (metoda prin care, contrar realității, companiile creează impresia că sunt prietenoase cu mediul). Din acest punct de vedere, dacă privim cu mare atenție rafturile din supermarketuri, constatăm imediat că toate, fără excepție, promovează prin politicile de vânzări consumul excesiv (consumerismul), aduc mii de produse de la mii de kilometri distanță deși majoritate nu fac parte din bunurile de larg consum absolut necesare (de bază), ceea ce înseamnă o amprentă de carbon imensă, și folosesc cantități enorme de ambalaje din plastic. Poluarea cu plastic fiind una dintre cele mai grave probleme de mediu ale momentului.

Redăm mai jos și comunicatul Auchan în forma primită

La doar cinci săptămâni de la extinderea programului de colectare a uleiului alimentar uzat în toate cele 33 de hipermarketuri din țară, Auchan anunță depășirea cantității totale de 10.000 litri de ulei alimentar colectat, obiectiv setat inițial pentru anul 2020. Acest lucru înseamnă că, în medie, Auchan a colectat 20 litri de ulei alimentar uzat în fiecare oră din intervalul de funcționare al magazinelor.

În intervalul 22 octombrie – 25 noiembrie 2019, mii de persoane s-au alăturat inițiativei de responsabilizare propusă de Auchan România. Prin aceasta, compania invită consumatorii casnici să aducă uleiul alimentar folosit în hipermarketurile Auchan, evitând aruncarea acestuia pe canalizare pentru a elimina, astfel, consecințe dăunătoare asupra solului și apelor, precum și apariția unor costuri suplimentare pentru întreținerea și curățarea stațiilor de epurare.

„Aceste rezultate ne bucură foarte mult și dorim să le mulțumim și să îi felicităm pe clienții noștri care au înțeles importanța acestei cauze și care s-au mobilizat într-un timp record. Acest lucru demonstrează deschiderea acestora față de acțiunile de responsabilitate socială și ne motivează să le oferim din ce în ce mai multe soluții în acest sens. Acțiunea noastra a reprezentat un prim pas în industrie, sperăm că și alți retaileri se vor alătura inițiativei și îi felicităm pe cei care au făcut-o deja”, a declarat Corina Dospinoiu, Responsabil CSR Auchan România.

Oradea, Galați și București – orașele în care s-au colectat cele mai mari cantități de ulei uzat

Potrivit companiei, magazinul Auchan Oradea a colectat cea mai mare parte din cantitatea totală de ulei alimentar uzat, pe loc secund clasându-se magazinul din Galați. În Capitală, cele mai mari cantități de ulei s-au colectat în magazinele Drumul Taberei, Auchan Militari și Titan.

Cum se poate colecta uleiul folosit în magazinele Auchan

Programul de colectare continuă în toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din țară, consumatorii casnici fiind așteptați cu propriul ulei alimentar utilizat la birourile Servicii Clienți din fiecare locație. În funcție de cantitatea predată, clienții sunt recompensați cu produse din partea partenerilor Fairy, AQUA Carpatica și Floriol.

1. Uleiul folosit se colectează, după răcire, într-un recipient transparent de plastic. Pentru ca procesul de reciclare să se poată derula într-un mod optim, este important ca uleiul să fie strecurat și neamestecat cu alte deșeuri. Recipientele din plastic vor fi, de asemenea, colectate pentru reciclare.
2. Colectarea uleiului se face în recipiente de minim 0,5 litri (sau multiplu de 0,5l). Acestea se aduc în magazinele Auchan la Servicii Clienți.
3. În funcție de cantitatea predată, clienții vor fi răsplătiți de către partenerii Auchan pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase Fairy, apă plată AQUA Carpatica sau ulei de floarea soarelui Floriol.

Uleiul astfel colectat este predat companiei Respiră Verde, lider național în materie de colectare, valorificare şi eliminare finală a uleiurilor şi grăsimilor comestibile uzate, pentru a fi condiționat printr-o serie de procese de încălzire, decantare și filtrare. Ulterior, uleiul este transportat către valorificatorii finali, companii din spațiul UE, în vederea producerii de biocombustibili.

Despre Auchan Retail România
Auchan Retail România are în portofoliu 33 de hipermarketuri Auchan, 2 supermarketuri Auchan, o rețea de 24 magazine de proximitate MyAuchan şi platforma online www.auchan.ro. Cu peste 280.000 m2 suprafaţa netă de vânzare, peste 10.000 de angajaţi, o cifră de afaceri cu taxe de peste 1,2 miliarde de Euro, propune celor circa 5 milioane de locuitori din orașele în care sunt prezente magazinele Auchan un comerţ modern, de calitate, cu cele mai largi game de produse şi un concept de discount generalizat, cu toate preţurile mici, permanent. Auchan România realizează o serie de acțiuni importante pentru promovarea activităților de responsabilitate socială şi integrare a tinerilor, dar şi programe pentru protejarea mediului înconjurător care au drept scop gestionarea deşeurilor, economisirea resurselor etc.

Protejează ceea ce cu adevărat contează!
100% pentru #mediu!