Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit. Dar se poate și mai bine.
Imediat după ce Auchan a anunțat că preia uleiul alimentar uzat de la clienți și le oferă drept recompensă diverse produse, Carrefour a "ieșit la rampă" cu aceiași ofertă. Pentru 3 litri de ulei alimentar uzat, Carrefour îți dă la schimb 1 litru de ulei pentru gătit sau pentru 5 litri de ulei alimentar deja folosit primești la schimb 2 litri de ulei de gătit.
Probabil că în momentul de față această este cea mai bună ofertă pe care o poți primi de la un supermarket în schimbul uleiului alimentar uzat și, tot probabil, că are și cea mai mare priză la public. Uleiul pentru gătit fiind foarte tentant pentru orice cetățean de rând. Nu degeaba a fost folosit ca "mită electorală" așa cum am văzut istoria post-decembristă ?
Duci uleiul deja folosit în bucătărie la Carrefour și primești în schimb ulei de gătit 1

credit foto: facebook.com/carrefourromania

Lăsând gluma la o parte, iată provocarea pe care "România Ecologică" o lansează pentru ca acest program de colectare a uleiului alimentar uzat să fie mai aproape de scopul său nobil, protejarea naturii prin reciclare. Carrefour ar trebui să facă cel puțin următoarele îmbunătățiri:

  1. Să pună la dispoziția clienților recipiente metalice 100% reciclabile de 3 și 5 litri pentru colectarea uleiului alimentar uzat care să fie refolosite pe termen lung. Astfel se va elimina generarea de deșeuri din plastic. Respectiv PET-urile în care clienții colectează uleiul alimentar uzat pe care îl aduc la schimb pentru uleiul de gătit;

  2. Clienților să li se ofere 2 variante de recipiente, de asemena metalice și refolosibile pe termen lung, de 1 și 2 litri, cu care să vină la magazin atunci când aduc uleiul alimentar uzat pentru a le fi umplute cu uleiul de gătit. Încă o metodă prin care se reduce poluarea cu PET-uri. La o simplă căutarepe Google am găsit două variante de astfel de recipiente metalice, pe care le publicăm cu titlu exclusiv de exemplificare. Nu cunoaștem firma dar am gasit că pot fi două exemple foarte bune. Credit foto: vaza.gr
    Recipiente metalice pentru ulei de măsline Recipient metalic pentru ulei de măsline dreptunghiular 5000 ml
  3. Uleiul dat la schimb să fie adus în magazinele Carrefour deja ambalat în containere mai mari (tot metalice) încă din fabrică, de asemenea refolosibile pe termen lung, care să se conecteze la dozatoare speciale, folosite exclusiv de către personalul instruit pentru a umple recipientele metalice din dotare cu uleiul ce le este oferit clienților la schimbul uleiului alimentar uzat;


4. De asemena, Carrefour ar putea să caute parteneri care produc săpun vegetal și să găsească cale prin care uleiul alimentar uzat să nu fi transformat în biodiesel ci mai degrabă în săpun. O soluție cu adevărat eco-prietenoasă.
Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale, ca uleiuri vegetale sau grăsimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare și transesterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parțială a petro-dieselului.  (sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biodiesel)

Așadar, programele de colectare a uleiului alimentar uzat sunt binevenite dar, atât la Auchan cât și la Carrefour acestea au nevoie de îmbunătățiri ca să putem spune fără îndoială că nu se încadrează la GreenWashing (metoda prin care, contrar realității,companiile creează impresia că sunt prietenoase cu mediu). Din acest punct de vedere, dacă primim cu mare atenție rafturile din supermarketuri constatăm imediat că toate, fără excepție, promovează prin politicile de vânzări consumul excesiv (consumerismul), aduc mii de produse de la mii de kilometri distanță deși majoritate nu fac parte din bunurile de larg consum absolut necesare (de bază), ceea ce înseamnă o amprentă de carbon imensă și folosesc cantități enorme de ambalaje din plastic. Poluarea cu plastic fiind una dintre cele mai grave probleme de mediu ale momentului.