Ion Gaftoneanu, un pensionar din Suceava, colectează lunar mii de baterii uzate pe care le duce la centrele speciale de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare.
Ion Gaftoneanu, un pensionar din Suceava, colectează lunar mii de baterii uzate pe care le duce la centrele speciale de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare. Având în vedere faptul că o baterie de tip pastilă care conține mercur poate polua 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani, oricine își poate imagina câte hectare de pământ și câți litri de apă salvează domnul Gaftoneanu colectând pentru reciclare mii de baterii în fiecare lună.

Ion Gaftoneanu 1 Ion Gaftoneanu 2 Ion Gaftoneanu 3 Ion Gaftoneanu 4 Ion Gaftoneanu 5 Ion Gaftoneanu 6 Ion Gaftoneanu 7 

Bateriile uzate, unele dintre cele mai poluante și periculoase deșeuri care NU trebuie să fie aruncate niciodată nicăieri, nici în natură și nici la gropile de gunoi

După ce se consumă bateriile, continuă să producă reacții chimice care formează oxizi metalici toxici pentru organismele vii. Metalele conținute de baterii pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer, și alte boli extrem de grave. Atunci când solul și apa sunt contaminate, aceste substanțe ajung în corpul plantelor și animalelor, acumulându-se de-a lungul lanțurilor trofice. În urma consumului de către om a acestor plante și animale, se produc intoxicații care afectează ireversibil sănătatea.

Mercurul este cea mai periculoasă substanță folosită la fabricarea bateriilor. În contact cu apa formează compusul cancerigen metil-mercur care afectează grav sistemul nervos și rinichii. O baterie de tip pastilă care conține mercur poate polua 500 de litri de apă sau un metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani.

Plumbul reprezintă o altă substanța periculoasă care afectează sistemul nervos și aparatele excretor și reproducător și dacă este ars poate fi transportat pe distante foarte mari de vânt.

Nichelul afectează pielea dacă intră în contact direct cu aceasta, în plus odată eliberat în aer și aspirat, produce inflamarea căilor respiratorii și cancer la plămâni.

Cadmiul este o altă substanța cancerigenă, ce produce leziuni grave dacă este ingerată sau inhalată.

Litiul afectează grav sistemul nervos, rinichii, căile respiratorii și inima celor intoxicați cu această substanță.