Reciclarea a fost o minciună - o minciună mare - pentru a vinde mai mult plastic, spun experții din industrie.
Când un producător de plastic vorbește despre "sustenabilitate" este evident că de fapt urmărește să facă și mai mulți bani poluând planeta cu plastic. NU există sustenabilitate față de mediul înconjurător în ceea ce privește plasticul. Plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. La scurt timp după ce este folosit prima dată, devine un deșeu toxic pentru natură, care va polua apele, aerul sau solul, mii de ani.


Plasticul NU se poate recicla "din nou și din nou" cum ar vrea unii dintre cei mai mari poluatori cu plastic să crezi. Și nici NU "faci bine" mediului înconjurător alegând apa îmbuteliată în plastic, cum se încearcă să ți se inducă în subconștient prin diverse reclame mincinoase difuzate la TV.

Singura cale cu adevărat sustenabilă este scoaterea plasticului din uz cât mai mult, până când se ajunge la zero deșeuri. Încă din anii '70, producătorii și poluatorii cu plastic au folosit reciclarea ca un paravan sub care și-au crescut liniștiți producția de plastic de la an la an. Reciclarea trebuie să fie cel mult o soluție TEMPORARĂ către obiectivul Zero Deșeuri și Zero Plastic de unică folosință în comerț, ca o soluție intermediară în perioada de tranziție către o lume ZERO WASTE.

Iată ce scria CBC la sfârșitul anului trecut:

Reciclarea a fost o minciună - o minciună mare - pentru a vinde mai mult plastic, spun experții din industrie.

Mai puțin de 10% din materialele plastice pe care omenirea le-a folosit au fost reciclate.
Deși activiștii au dat alarma cu privire la deșeurile de plastic în anii 1970, documentarul arată că din 1990 până în 2010, producția de plastic a crescut mai mult decât dublu. Ne sortăm gunoiul de zeci de ani, crezând că va fi reciclat. Dar adevărul este că marea majoritate a plasticului pe care îl folosim nu va fi reciclat. În ultimele șapte decenii, mai puțin de 10% din deșeurile de plastic au fost reciclate. Asta pentru că, spune David Allaway, de la Departamentul pentru Calitatea Mediului din Oregon, conversația a fost aproape exclusiv despre reciclare și nu despre reducere și reutilizare.

Logo-ul de reciclare a fost folosit ca instrument verde de marketing, spune expertul din industrie

În anii '80, industria se afla în centrul atenției privind reacțiile publicului la problemele de mediu. Temându-se de o interdicție totală asupra materialelor plastice, producătorii au căutat modalități de a depăși problema. Au privit reciclarea ca o modalitate de a îmbunătăți imaginea produsului lor și au început să eticheteze materialele plastice cu simbolul, acum omniprezent, acele săgeți de urmărire cu un număr în interior. Potrivit lui Ronald Liesemer, un veteran al industriei, care avea sarcina de a supraveghea noua inițiativă, „A folosi reciclarea ca argument pentru a-și păstra produsele pe piață”.


Majoritatea consumatorilor ar fi putut presupune că simbolul înseamnă că produsul este reciclabil. Dar, potrivit experților, nu a existat o modalitate viabilă din punct de vedere economic de a recicla majoritatea materialelor plastice și, în cele din urmă, acestea au ajuns într-un depozit de deșeuri.

Proprii noștri clienți... ar spune că sunt reciclabile”, spune Coy Smith, fost membru al consiliului de administrație al Coaliției Naționale pentru Reciclare. "Și aș răspunde: Pot să vă spun, nu pot să preiau aceste reciclabile. Nu există nimeni care să le ia, chiar dacă aș plăti ca să-l ia.” El crede că producătorii au folosit simbolul ca pe un instrument marketing "ecologic".

Vă recomandăm să citiți întreg articolul publicat de CBC, ca să nu mai cădeți pradă campaniilor mizerabile de promovare a producției, consumului și implicit poluării cu plastic.