Reciclarea hârtiei și avantajele pe care toată lumea trebuie să le știe
De fiecare dată când sortezi hârtie pentru reciclare, salvezi copaci de la tăiere și ape curgătoare de la poluare. Dar avantajele pe care reciclarea hârtiei le are nu se opresc aici. Aerul este mai puțin poluat decât în cazul producției hârtiei din surse naturale primare. Emisia de gaze cu efect de seră precum metanul este de asemenea redusă dacă hârtia este reciclată, în loc să fie aruncată la gropile de gunoi.
În momentul de față omul face prăpăd și la acest capitol. Taie copaci, consumă resurse de tot felul pentru producția hârtiei și poluează tot: ape curgătoare, sol și aer, pentru că alege să folosească hârtia de multe ori inutil, și după aceea, o mare parte, o aruncă la gunoi în loc să o recicleze. Într-un cuvânt: stupid!
Reciclarea hârtiei și avantajele pe care toată lumea trebuie să le știe 5
hârtiA reciclată Reduce consumul de energie și de apă.

Haideți să vedem împreună o listă scurtă cu principalele avantaje pe care reciclarea hârtiei le are pentru a proteja mediul înconjurător și viitorul planetei:

♻️ Reduce emisiile de gaze cu efect de seră care pot contribui la schimbările climatice prin evitarea emisiilor de metan și reducerea energiei necesare unui număr de produse din hârtie;
♻️ Extinde furnizarea de fibre și contribuie la sechestrarea carbonului;
♻️ Salvează un spațiu considerabil de depozitare a deșeurilor;
♻️ Reduce consumul de energie și de apă;
♻️ Reduce necesitatea eliminării prin depunerea la depozitele de deșeuri sau prin incinerare și scade astfel cantitatea de CO2 produsă;
♻️ Fiecare copac tăiat înseamnă mai puțin carbon "sechestrat". Atunci când copacii sunt recoltați pentru fabricarea hârtiei, carbonul este eliberat, în general, sub forma dioxidului de carbon. Și când viteza de absorbție a carbonului depășește viteza de eliberare, carbonul este considerat "sechestrat". Sechestrarea carbonului reduce concentrațiile de gaze cu efect de seră prin îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă. Poluarea aerului este astfel redusă cu aproximativ 74% față de producția de hârtie din surse naturale primare;
♻️ Poluarea apelor scade cu circa 35%;
♻️ O tonă de hârtie reciclată înseamnă că 17 copaci nu mai trebuie tăiați;
♻️ Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil;

Pentru fiecare  tonă de hârtie reciclată se economisesc peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil.
Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil.

Ce fel de hârtie se reciclează?

Aproape orice fel de hârtie și carton, cu câteva excepții. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cărțile, însă nu și uleiul. Prin urmare, nu se pot recicla hârtiile și cartoanele pătate de ulei sau mâncare. La fel, nu se reciclează hârtiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), șervețele sau… alte produse sanitare de hârtie folosite. Cutiile de lapte și sucuri se reciclează separat.

Cartoanele de ouă curate (fără uleiuri, mâncare sau grăsimi) se reciclează!
Cartoanele de ouă curate (fără uleiuri, mâncare sau grăsimi) se reciclează!

De câte ori se poate recicla hârtia?

Este important de reținut că spre deosebire de sticlă sau anumite metale, precum aluminiul, hârtia nu se poate recicla la nesfârșit. De exemplu hârtia pentru imprimante poate fi reciclată de maximum 5-7 ori, după care fibrele de celuloză se scurtează prea mult, în acest stadiu, produsul reciclat este de obicei folosit la cartoanele de ouă. Cartonul, pe de altă parte, este produs din celuloză cu fibre scurte, astfel că poate fi reciclat de mai multe ori, dar în niciun caz la infinit. De aceea este cel mai bine să evităm ambalajele cât mai mult posibil, fie ele și din hârtie.
O tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci care nu mai trebuie tăiați
O tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci care nu mai trebuie tăiați

surse: sigurec.ro, archive.epa.gov