Sondaj: 90% dintre români sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine
Nu mai încape nicio îndoială. O majoritate covârșitoare de cetățeni sunt de acord să plătească 50 de bani garanție pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, și să-i recupereze la returnarea în magazine. Nu doar în România, ci la nivel internațional. Garanția de 50 de bani este prevăzută deja, într-o formă simplificată, în Ordonanța 74/2018 și, conform legii nr. 31/2019, ar trebui să se aplice, și să se organizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019 preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.


Pe pagina noastră de Facebook am organizat un sondaj care a înregistrat rezultate uimitoare. Peste 90% dintre respondenți au optat pentru introducerea unei garanții de 50 de bani. Fiind și foarte mulți care și-au exprimat susținerea pentru o sumă chiar mai mare, considerând că în acest mod vor fi motivați un număr mai mare de cetățeni să returneze ambalajele în loc să le arunce la gunoi sau să le împrăștie pe unde apucă, așa cum se întâmplă deja la un nivel alarmant în întreaga țară.Dar dacă garanția de 50 de bani este prevăzută deja în Ordonața 74/2018 unde scrie că "(2) Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti prevăzute la alin. (1) în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei/ambalaj." de ce nu s-a implementat deja, de mai bine de un an, sistemul de garanţie - returnare? De ce încă mai avem câmpiile, dealurile, râurile, lacurile sufocate cu ambalaje? De ce am rămas în continuare codași la reciclare cu doar 13% la nivelul Uniunii Europene? Cel mai bine ne-ar putea răspunde la aceste întrebări supermarketurile și furnizorii (în special producătorii) acestora.

În momentul de față se conturează la Ministerul Mediului un proiect pentru noile reglementări legale prin care să se implementeze (în sfârșit) sistemul de garanţie - returnare pentru ambalajele de băuturi, de unică folosință. Dar ce să vezi, momentan retailerii (reprezentanții supermarketurilor) vor iar "să o dea de gard" și să amâne asumarea acestor responsabilități (sunt ambalajele lor, nu ale cetățenilor, nu ale altora), dacă le iese, chiar până la anu' și la mulți ani invocând tot felul de motive jenante. Să ne lase domnii producători și comercianți! Goana dumnealor după maximizarea maximizării profiturilor, lăcomia și ingoranța față de impactul devastator asupra mediului înconjurător, dar și lipsa unei legislații ferme, bine aplicate, ne-au adus aici, exact unde se vede în aceste imagini postate recent de către Ministrul Mediului, Costel Alexe, pe pagina sa de Facebook."Aceste deșeuri poluează apele râurilor și ale Dunării, în care se varsă în cele din urmă, și afectează puternic negativ ecosistemele acvatice." scria Ministrul Mediului, Costel Alexe, în data de 17 iunie 2010, când a postat aceste imagini
Câte dintre aceste ambalaje nu ar fi mai ajuns să polueze și să distrugă natura dacă producătorii și supermarketurile ar fi fost cu adevărat responsabili și ar fi implementat și susținut sistemul de garanţie - returnare, măcar din 31 martie 2019, de când s-a încercat să li se impună prin lege?! 

Desigur, acestea ar fi putut implementa un astfel de sistem cu mulți ani în urmă, și nu din obligație, nu sub presiunea sancțiunilor, ci pur și simplu din responsabilitate, din bun simț, din grija față de natură.

Pentru clienți NU există sistemul de garanţie - returnare în rândul supermarketurilor. Mergem la magazin, luăm acasă tot felul de ambalaje, fără voia noastră pentru că sunt situații când nu avem alternative, și apoi unde le putem duce pentru a recupera garanția de 50 de bani?! Nu avem unde pentru că nu există nici garanție, nici returnare.

Nu există nici alte mecanisme mai eficiente de recuperare a ambalajelor, așa că putem concluziona, fără reținere, că nu există nici responsabilitate, nici bun simț și nici din grija față de natură în rândul supermarketurilor (și implicit în rândul furnizorilor acestora). Acum România, se află iar într-un moment de cumpănă. Va scăpa de deșeurile care sufocă și poluează tot? Se va ține tare pe poziție domnul Ministru Costel Alexe în fața corporațiilor care, în mod evident, și-ar dori o altfel de legislație, fără nicio obligație, sau va fi înfrânt?

Sondajul nostru, organizat pe pagina "România Ecologică", a fost citit de peste 181.000 de persoane, dintre care peste 12.300 și-au exprimat opțiunea iar mai mulți de 11.190 au răspuns "DA", sunt de acord să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, pe care să-i recupereze la returnarea acestora în magazin, ca să ajute colectarea și reciclarea ambalajelor.
sondaj garantie returnare romania ecologica

O majoritate covârșitoare de cetățeni susțin implementarea sistemelor garanţie - returnare la nivel internațional


O centralizare a 55 de studii (actualizată la 24 Iunie 2020) realizată de către Reloop, o platformă largă cu membri provenind din diferite sectoare, producători, distribuitori, reciclatori, mediul academic, ONG-uri, sindicate, regiuni ecologice sau orașe care împărtășesc o viziune comună pentru o economie circulară, arată că peste 80% dintre cetățenii din 16 țări susțin implementarea sistemelor  garanţie - returnare la nivel internațional.

The Guardian scria în iulie anul trecut că, aproximativ trei sferturi dintre britanici ar susține un sistem de garanţie - returnare la nivel național pentru sticle de băuturi din plastic și sticlă și dozele de aluminiu, conform unui alt sondaj.

Chiar și din studiul publicat recent pe site-ul ministerului mediului, reiese o mare susținere din partea cetățenilor pentru o lege care să impună implementarea sistemului garanţie - returnare.


Brosura ASE Buyback
La întrebarea "Considerați sistemul de garanție (reținerea la comerciant a unei taxe/ambalaj și returnarea acesteia la returnarea ambalajului)?" răspunsurile primite spulberă orice urme de îndoială în privința susținerii, din partea unei majorități covârșitoare de cetățeni, pentru implementarea sistemului garanţie - returnare:

  • 74.0% sunt de părere că este important pentru protejarea mediului;
  • 17.8% sunt de părere că este important pentru calitatea vieții noastre;
  • 3.4% sunt de părere că este important pentru comerciant
  • Și DOAR 4.8% sunt de părere că e "Neimportant".

Considerăm că  implementarea sistemului garanţie - returnare (NU mai târziu de 31 Decembrie 2020, așa cum scrie în legea 31/2019) ar putea fi un prim pas esențial în lupta cu deșeurile care sufocă, la propriu, România, și revenim cu rugămintea insistentă pe care am adresat-o Guvernului României și Ministrului Mediului Costel Alexe, în data de 20 iunie pe pagina noastră de Facebook, prin care solicităm o îmbunătățire, și câteva măsuri care să extindă gama de ambalaje colectate de către supermarketuri și comercianți mai mici dar și măsuri de extindere a punctelor de colectare.

diferenta 50 de bani de la iresponsabil la responsabil
În atenția Guvernul României
Ministrul Mediului, domnul Costel Alexe

VĂ RUGĂM INSISTENT, NU LĂSAȚI CORPORAȚIA SĂ FACĂ LEGISLAȚIA!

Nu vă mai lăsați influențați de marii producători și retaileri, vă rugăm!

Nu mai amânați implementarea sistemului de garanție - returnare!
Îmbunătățiți ordonanța nr. 74/2018 și legea 31/2019, exclusiv în scopul maximizării eficienței măsurilor anti-poluare, nu cu scopul maximizării profiturilor corporațiilor care încearcă tergiversarea stabilirii tuturor normelor legale de aplicare a sistemului garanție - returnare, invocând tot felul de scuze și motive, care mai de care mai jenante.

Extindeți gama de ambalaje cuprinse în sistemul de garanție - depozit! De ce se limitează sistemul de garanție - returnare doar la ambalajele cu o capacitate de maxim 3 litri? PET-urile mai mari ar trebui incluse cu obligativitatea preluării manuale, dacă mașinăriile nu o pot face. Ambalajele de la bulion, gemuri, miere, sos de roșii, muștar etc. și în general borcanele de ce nu sunt cuprinse în textul de lege?

Locurile amenajate pentru preluarea ambalajelor cu garanție trebuie să fie înființate în curtea/incinta TUTUROR magazinelor cu o suprafață de desfacere mai mare 200 mp, nu la distanță, nu în altă parte, și OBLIGATORIU să asigure și containere speciale pentru preluarea ambalajelor nevalide și pentru cel puțin următoarele tipuri de deșeuri (așa cum scrie la art.17 din legea 211/2011): hârtie, metal, plastic și sticlă care nu sunt incluse în sistemul de garanție - depozit. Consumatorul NU trebuie să plece cu ambalajele înapoi acasă în niciun context. Sortarea ambalajelor pentru reciclare trebuie încurajată în toate formele posibile iar retailerii și producătorii de bunuri de larg consum TREBUIE să devină mai responsabili față de ceea ce se întâmplă cu ambalajele lor. Și trebuie OBLIGAȚI prin lege să asigure o infrastructură cu adevărat eficientă pentru recuperarea și colectarea separată a tuturor ambalajelor pe care aceștia le pun pe piață. Nu-i mai lăsați să arunce responsabilitatea în "ograda consumatorului" sau a altora, sunt ambalajele lor! Vă rugăm să remediați textele de lege în acest scop!

De ce textul de lege nu precizează clar că retailerii/producătorii sunt obligați să preia ambalajele și să returneze garanția consumatorilor indiferent de locul (magazinul) de unde aceștia au achiziționat (și achitat garanția)? Vă rugăm să remediați prevederile legale în acest sens!

Ne SUFOCĂM cu deșeurile acestora, nu ne interesează "smiorcăiala economică" și nici pe dumneavoastră nu ar trebui să vă intereseze maximizarea profiturilor corporațiilor, cu prețul distrugerii mediului înconjurător, oricât de "convingători" par a fi. Ne distrugem TOATE habitatele, pentru că de 30 de ani lăsăm corporația "să facă legislația". Gata, ajunge! E timpul să vă faceți datoria față de țară, și să protejați ceea ce cu adevărat contează: sănătatea mediului înconjurător, sănătatea cetățenilor și viitorul copiilor și al generațiilor următoare.

Peste 90% dintre români sunt de acord să plătească o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă, borcan, doză și PET, pe care să-i recupereze la returnarea acestora în magazin, ca să ajute colectarea și reciclarea ambalajelor. Ce mai așteptăm?!

Referințe:

Ordonanta urgenta 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu Dată act: 17-iul-2018

Art. V

(2) Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti prevăzute la alin. (1) în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei/ambalaj.

(5) Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienţei economice, sociale şi de mediu, precum şi a impactului asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel.

sursa: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=152286

Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

Art. III. -
5. La articolul V punctul 2 alineatul (2), litera b) a alineatului (4) și alineatul (5) ale articolului 10 se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești prevăzute la alin. (1) este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populației.
. . . . . . . . . .

b) să organizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019, preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.
. . . . . . . . . .

(5) Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra întreprinderilor mici și mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție - returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase."

sursa: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=155730