Sticla se poate recicla la nesfârșit
Știai că sticla se poate recicla la nesfârșit întrucât nu-și pierde proprietățile ca și materie primă în procesul de prelucrare? Dacă nu o poți refolosi sau dona, NU o arunca! Du-o la un centru de colectare pentru reciclare. Așa contribui în mod direct la combaterea crizei climatice. Fiecare gest, fie mare, fie mic, multiplicat la nivelul a milioane de oameni, CHIAR contează, ENORM.

Reciclarea sticlei. Câteva avantaje pe care toată lumea trebuie să le cunoască

  • O sticlă de sticlă care este trimisă la un depozit de deșeuri (groapă de gunoi) poate dura până la un milion de ani pentru a se descompune. În schimb, este nevoie de doar 30 de zile până când o sticlă reciclată să apară pe raft în magazin, ca un nou recipient de sticlă.
  • Sticla produsă din sticlă reciclată reduce poluarea aerului cu 20%, iar poluarea apei cu 50%, față de sticla produsă din materii prime crude;
  • Sticla reciclată se topește la o temperatură mai mică decât materia primă crudă. Cantitatea de energie necesară pentru a produce sticla de la zero este cu 40% mai mare decât cea necesară pentru reciclarea acesteia. Dacă reciclarea se face pe scară largă, se obține profit maxim. Cercetările au arătat că reciclarea unei sticle de sticlă poate produce suficientă energie pentru a aprinde un bec normal timp de 4 ore.
  • Nivelurile de poluanți care sunt eliberați zilnic în aerul din întreaga lume sunt foarte alarmante. Sticla reciclată reduce emisiile de poluare a aerului și apei cu aproximativ 20% și 40%. De reducerea poluării industriale beneficiază întregul ecosistem și implicit sănătatea oamenilor.
  • Fiecare tonă de sticlă reciclată economisește mai mult de o tonă de materii prime necesare pentru a crea o nouă sticlă, inclusiv circa 590 kg de kilograme de nisip; 185 kilograme de cenușă de sodă; și 170 de kilograme de calcar.
  • Sticla este unul dintre cele mai ușoare materiale de reciclat.
Dacă nu aveți în apropiere nici-un centru de colectare pentru plastic, doze, carton, hârtie, sticlă, metal etc., înseamnă că Primarul încalcă legea. Este obligatoriu să asigure condițiile necesare sortării deșeurilor municipale (gunoiul populației) pentru reciclare.
Sesizați Garda de Mediu dacă autoritățile locale nu înțeleg că trebuie să respecte legea (vezi art. 17 și art. 59 din legea 211/2011).