Ce înseamnă să faci cumpărături de la magazine Zero Waste ca ONO-despachetărie din Oradea
Făcând cumpărături de la afacerile mici, locale, de tip Zero Waste, cum este de exemplu ONO-despachetărie din Oradea, faci foarte multe fapte bune pentru mediu, dar și pentru tine și pentru comunitatea locală. Pe scurt, cel puțin următoarele:
Avem nevoie de magazine Zero Waste în România ca de AER!

Avem nevoie de cât mai multe magazine Zero Waste în România cum este magazinul AER din Piatra Neamţ. De ce?

Jos textila sintetică! NU, nu trebuie "să fii la modă"!
A "fi la modă" înseamnă mai mult consum, mai multă producție, mai multă poluare. E nevoie de cumpătare, de selectivitate, de reciclare și de orientarea noastră cât mai mult către țesăturile naturale, obținute prin metode ecologice. Îmbrăcămintea, încălțămintea și textilele de uz casnic poluează apele și generează emisii de gaze cu efect de seră și deșeuri. La nivel global, mai puțin de 1 % din haine sunt reciclate ca îmbrăcăminte.
Legume și fructe FĂRĂ PLASTIC în supermarket, da, se poate!

Iată 15 exemple de la raft din supermarket-urile din România (am fi dorit să spunem supermarketurile românești, dar nu există...) cu legume și fructe ambalate în hârtie, carton sau iută.

Periuță din bambus Colgate și pastă de dinți vegană la raft în Auchan, este GreenWashing?
Au apărut la raft în magazinele Auchan aceste periuțe de dinți din bambus de la Colgate și o pastă de dinți "Smile for Good" despre care spun ei pe site-ul oficial colgate.ro că "se bazează pe transparență și pe sinceritate". Așa o fi?
Carrefour va introduce săculeți reutilizabili pentru fructe și legume
După ce Kaufland România, Lidl România și MEGA IMAGE au introdus săculeți reutilizabili pentru fructe și legume, Carrefour România vine din urmă cu aceiași măsură. Informația ne-a parvenit printr-un comentariu scris pe pagina noastră de Facebook (România Ecologică) de către Gabriela Kiraly (Carrefour ParkLake) care sună astfel:
Vrei o țară ca afară? Cumpără marfă locală! Dar ce înseamnă?
Ceea ce cumpărăm reprezintă ceea ce vrem să susținem. Există o sumedenie de articole despre avantajele susținerii producătorilor și comercianților locali și toate spun, mai mult sau mai puțin detaliat, aceleași lucruri: o economie internă mai puternică, mai puțină poluare, mai multe locuri de muncă stabile, mai puține probleme sociale, marfă mai proaspătă și mai gustoasă, susținerea produselor tradiționale autohtone etc. Cu alte cuvinte, mai multă bunăstare la nivel local și național.
Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA
La nivelul Uniunii Europene se folosesc în prezent circa 100 de miliarde de pungi pe an. Aceasta este o risipă și o poluare uriașă, multe dintre acestea fiind folosite doar o singură dată și apoi aruncate în natură. Pungile sfârșesc în oceanele și mările noastre, pe câmp, la marginea pădurilor, în râuri și lacuri etc.
images/stiri/Sustenabilitate/MEGA_IMAGE_introduce_săculeții_refolosibili_pentru_fructe_și_legume_din_bumbac_și_nailon_în_magazinele_sale/MEGA_IMAGE_săculeții_refolosibili_pentru_fructe_și_legume.jpg
Mai mulți cititori ne-au trimis poze și ne-au spus că au văzut în magazinele MEGA IMAGE săculeți refolosibili din bumbac, pentru fructe și legume. Așa că am vizitat mai multe magazine MEGA din capitală, ca să verificăm informația.
Lidl ne surprinde: introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe
Lidl Romania va introduce în următoarele aproximativ două săptămâni săculeți refolosibili în care clienții își vor putea procura legumele și fructele disponibile în varianta vrac la raft.