următoarele produse din plastic: tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfurii din plastic de unică folosință, paie din plastic, bețișoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.
Fie că le place sau nu, supermarketurile trebuie să elimine de la raft, începând cu anul 2021, următoarele produse din plastic: tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare), farfurii din plastic de unică folosință, paie din plastic, bețișoare de urechi din plastic, bețișoare din plastic pentru baloane, produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Eurodeputații au aprobat pe 27 martie 2019, la Strasbourg, interzicerea începând cu anul 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie. Parlamentul a votat aceste măsuri cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE.


Este nu pas important pe care Parlamentul European îl face împotriva poluării cu plastic, dar nu e suficient. În continuare planeta noastră se confrunta cu poluarea pe care omenirea o produce zi de zi neîncetat. Se estimează că până în anul 2050 va fi mai mult plastic decât pește în apele marine, poluarea cu plastic fiind una dintre cele mai grave crize de mediu actuale. Mai mult de 80% din deșeurile marine sunt alcătuite din plastic.

Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere (practic plasticul nu dispare niciodată dar se dezintegrează în microplastice - particule foarte mici din plastic), plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici ajungând în lanțul alimentar uman.

Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 1 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 2 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 2 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 3 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 4 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 5 Acestea sunt produsele din plastic interzise care vor dispărea de la raft începând cu 2021 3

Obiectiv de colectare de 90% pentru sticle de plastic până în 2029 și aplicarea mai strictă a principiului „poluatorul plătește”

O serie măsuri pentru combaterea poluării cu plastic au fost de asemenea adoptate de către Parlamentul UE. Astfel, statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030.

Mai mult, textul consolidează principiul „poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

Reglementările prevăd, de asemenea, obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.