“Oamenii au nevoie de insecte pentru a trai, insectele nu au nevoie de noi”, spune biologul E.O. Wilson.
“Oamenii au nevoie de insecte pentru a trăi, insectele nu au nevoie de noi”, spune biologul E.O. Wilson. Câți dintre noi sunt interesați de lumea insectelor?... Foarte puțini, cu siguranță. Majoritatea oamenilor ar dori ca insectele să dispară de pe Pământ pentru totdeauna, de aceea de la an la an se produc și folosesc cantități uriașe de substanțe chimice care să le extermine.

Omul consideră că este îndreptățit să facă asta, deoarece a decis la un moment dat că tot ce îi deranjează confortul trebuie exterminat. A ales să îi numească în cea mai mare parte “dăunători” (sau “buruieni”, în cazul plantelor).

Pesticidele și agricultura intensivă omoară insectele
Suntem martorii unei pierderi constante a biodiversității cu consecințe profunde pentru lumea naturală și pentru bunăstarea oamenilor. Cauzele principale sunt schimbările care se produc în habitatul natural. Acestea au loc din cauza sistemelor de producție agricolă intensivă, construcțiilor, exploatării carierelor, exploatării excesive a pădurilor, oceanelor, râurilor, lacurilor și solurilor, invaziilor de specii străine, poluării și - tot mai mult - datorită schimbărilor climatice la nivel global.

Consideră însă cineva că aceste mici creaturi există pe Pământ doar pentru a umple spațiul? Cu siguranță natura a creat această bogăție de specii cu un scop bine conturat. Un singur lucru a pierdut din vedere omul, și anume faptul că natura menține echilibrul vieții datorită întregii biodiversități, iar insectele au un rol mai important decât credem noi.

Nu doar albinele sunt importante pentru existența umană și natură. Ci toate insectele!
Nu doar albinele sunt importante pentru existența umană și natură. Ci toate insectele!


Ilustrul naturalist E.O. Wilson, un mare susținător al biodiversității, subliniază faptul că, dacă insectele ar dispărea, ecosistemul terestru ar fi la scurt timp cuprins de haos. Etapele cataclismului, așa cum s-ar desfășura în primele decenii, ar fi conform scenariului următor:

- Majoritatea plantelor cu flori, lipsite de polenizatori, vor înceta să se reproducă și vor dispărea.
- Arborii și arbuștii vor mai rezista câțiva ani, apoi vor dispărea și ei;
- Majoritatea păsărilor și a vertebratelor terestre, lipsite de hrană, merg și ele spre dispariție;
- Solul se degradează, în lipsa insectelor care îl afânează și îmbogățesc (contrar celor presupuse de noi, insectele și nu viermii de pământ, sunt principalii răscolitori și înnoitori ai solului);
- Fungii și bacteriile vor parcurge o creștere semnificativă (în timpul metabolizării materiei organice rămase de la plante și animale), apoi intră în declin;
- Specia umană supraviețuiește, datorită cerealelor polenizate de vânt și pescuitului marin. Numărul populației coboară treptat. În același timp, războaiele pentru controlul resurselor precare, vor genera un barbarism teribil, fără precedent în istoria umană;
- Luptând pentru supraviețuire într-o lume devastată, supraviețuitorii se vor ruga pentru întoarcerea buruienilor și gândacilor.

Cumplit scenariu, nu-i așa?

Suntem, cred, de acord că este necesară o mult mai mare atenție în utilizarea pesticidelor! Să ne gândim bine, înainte de a distruge ceva pe care noi nu suntem capabili a-l crea, mai ales dacă acel ceva contribuie la menținerea vieții pe Pământ. Oricât de ciudat ar părea, distrugerea diversității insectelor va aduce umanității experimentarea celei de-a șasea extincții a vieții pe Pământ…

Pe siteul Agenției Europene de Mediu (AEM) scrie:

Biodiversitatea cuprinde varietatea genelor, a speciilor și a ecosistemelor care constituie viața pe pământ. În prezent, suntem martorii unei pierderi constante a biodiversității cu consecințe profunde pentru lumea naturală și pentru bunăstarea oamenilor. Cauzele principale sunt schimbările care se produc în habitatul natural. Acestea au loc datorită sistemelor de producție agricolă intensivă, construcțiilor, exploatării carierelor, exploatării excesive a pădurilor, oceanelor, râurilor, lacurilor și solurilor, invaziilor de specii străine, poluării și - tot mai mult - datorită schimbărilor climatice la nivel global. Europa a stabilit un obiectiv pentru a stopa pierderea biodiversității până în 2010. Studiile recente ale AEM arată că, fără eforturi politice suplimentare semnificative, este puțin probabil ca obiectivul să fie atins.
Cu alte cuvinte, viitorul nostru depinde de fiecare dintre noi. De ceea ce alegem să facem în viața de zi cu zi, ce fel de oameni alegem să guverneze țara, ce companii susținem prin produsele pe care le cumpărăm, ce fel de primari votăm, ce facem în comunitatea în care locuim și cât de mult ne implicăm în societate pentru a salva viitorul copiilor noștri. Dacă natura suferă, omul dispare, dar nu oricum, ci după foarte multă suferință în special pentru urmașii noștri. Aceste sunt lucruri pe care nu avem voie să le ignorăm deloc. Lucruri cu adevărat importante la care trebuie să ne gândim în fiecare zi.

Dr. Aurelia Grecu
Specialist Protecția Mediului și Agricultură Ecologică