Îngrijorător: metoda prin care o ciuperca transformă furnicile în zombi, reprodusă în laborator
Cercetătorii au elucidat mecanismul molecular al ciupercii care transformă furnicile în zombi vii. Ciuperca afectează în mod specific neurobiologia furnicilor, percepția mirosurilor și ceasul biologic. Microbiologul Utrecht Robin Ohm a relatat despre acest lucru, împreună cu colegii americani și germani, în  luna iunie a anului trecut, pe site-ul g3journal.org (G3: Gene, genomi, genetică).

Ciuperca Ophiocordyceps camponoti-floridani poate infecta furnicile și le poate manipula comportamentul într-un mod benefic pentru creșterea și transmiterea ciupercilor. Aceste furnici infectate sunt numite și furnici zombie. Influențate de ciupercă, furnicile se urcă într-un punct înalt și mușcă într-o ramură, atașându-se până la moarte.

Ciuperca digeră apoi furnica și formează un sporocarp (involucru în formă de capsulă care conține și protejează sporii) cu care ciuperca își răspândește sporii. Mecanismele moleculare din spatele acestei modificări comportamentale sunt încă în mare parte necunoscute - ca în interacțiuni parazitare similare în care comportamentul unei gazde este manipulat.

"Putem recrea în mod realist această interacțiune între ciupercă și furnică în laborator." scrie Robin Ohm, profesor asistent în Microbiologie moleculară la Universitatea Utrecht din Olanda


"Putem recrea în mod realist  în laborator această interacțiune între ciupercă și furnică. Am secvențiat genomul ciupercii și am determinat toate genele din ea. Acest lucru ne oferă un instrument important cu care putem examina acest sistem în detaliu", spune cercetătorul fungic Robin Ohm. "Am analizat apoi expresia tuturor genelor din ciupercă și furnică în timpul modificării comportamentale. În acest fel vom obține o imagine bună a genelor atât ale ciupercii, cât și ale furnicii, care ar putea fi implicate în modificarea comportamentală."

Sporocarp care crește dintr o furnică infectată care s a lipit de un copac

Sporocarpul ciupercii, care crește dintr-o furnică infectată care s-a lipit de un copac
(imagine: Roel Fleuren)

Ciuperca produce toxine - cum ar fi enterotoxine, aflatrem și alți compuși toxici - și tot felul de compuși asociați cu perturbarea comportamentului privind hrănirea furnicilor. „La furnici am descoperit că genele implicate în neurobiologie, percepția mirosurilor și ceasul biologic sunt afectate în timpul interacțiunii cu ciuperca”, spune Ohm. „Aceste gene pot explica într-o mare măsură modul în care ciuperca ajustează comportamentul furnicii. Deci, acum avem o imagine mai bună a mecanismelor din spatele modificării comportamentale la furnici cauzate de către ciuperci. "


Noi apreciem și respectăm munca cercetătorilor, dar unele experimente de laborator ne îngrijorează în ceea ce privește un eventual eveniment nedorit sau utilizarea informațiilor obținute în alte scopuri decât cele de bună-credință, cele menite să ajute omenirea în a înțelege fenomenele care se petrec în natură. Dacă experimentele se fac strict pentru a înțelege anumite procese naturale, fără alte consecințe, fără a pune în pericol biodiversitatea, fără a altera natura, atunci putem spune că ne îngrijorăm degeaba, dar putem avea această certitudine?!

Referințe
  1. Bazele genetice ale manipulării gazdei de către Ophiocordyceps, astfel cum au fost dezvăluite la link-ul extern al transcriptomicii comparative. G3: Gene, Genomi, Genetică, iunie 2020. Ian Will, Biplabendu Das, Thienthanh Trinh, Andreas Brachmann, Robin A. Ohm * în Charissa de Bekker. doi.org/10.1534/g3.120.401290
  2. How a fungus turns ants into zombies
  3. Foto 1 - Facebook "Stories of Mushrooms", credit foto Jay Eeh
Despre G3: gene, genomi, genetică
G3: Gene, genomi, genetică oferă un forum pentru publicarea cercetărilor fundamentale de înaltă calitate, în special cercetări care generează informații utile genetice și genomice, cum ar fi hărți genomice, studii cu o singură genă, asociere la nivel de genom și studii QTL, precum și genom rapoarte, ecrane mutante și progrese în metode și tehnologie. Comitetul de redacție al G3 consideră că diseminarea rapidă a acestor date este fundamentul necesar pentru analize care să conducă la cunoștințe mecaniciste.