Toate terenurile agricole ar trebui să fie înconjurate de "bariere verzi" sau perdele forestiere
Toate terenurile agricole, zonele rezidențiale sau terenurile destinate altor utilizări, ar trebui să fie înconjurate de bariere verzi sau perdele forestiere. Barierele verzi sunt plantații de vegetație densă (ierburi perene, arbuști și copaci mici) înființate de obicei de-a lungul marginilor câmpurilor agricole.

Care sunt beneficiile barierelor verzi sau perdelelor forestiere

✅Ajută la prevenirea inundațiilor;
✅Protejează solurile de eroziune;
✅Absorb dioxid de carbon și filtrează aerul de anumiți poluanți;
✅Devin casa a nenumărate specii și un habitat prielnic insectelor benefice;
✅Asigură hrană pentru animalele sălbatice, cum ar fi flori și fructe sălbatice;
✅Pot fi o bună protecție împotriva vântului;
✅Ajută în lupta cu încălzirea globală;

În țările mai civilizate, statul a început să plătească fermierii pentru a lăsa loc vegetației sălbatice pe terenurile lor ca să ajute biodiversitatea. Un exemplu în acet sens este Irlanda, unde Ministrul de stat din cadrul Departamentului Agriculturii, Alimentației și Marinei, senatorul Pippa Hackett a lansat în luna februarie a acestui an o cerere pentru noi inițiative agricole și comunitare de biodiversitate conduse local.

Inițiativa de 1,25 milioane EUR, aflată în cadrul Programului de dezvoltare rurală al Departamentului pentru Agricultură, Alimentație și Marine, invită cereri de proiecte de la grupuri de fermieri, grupuri de acțiune locală, ONG-uri, autorități locale sau grupuri comunitare. Ministrul Hackett care a declarat:

„Este vorba despre a ajuta fermierii și administratorii de terenuri să susțină biodiversitatea, atât la nivelul fermelor, cât și la nivel local. Este o chemare complet deschisă, așa că sper că orice organism interesat, precum grupuri de fermieri, ONG-uri, autorități locale, grupuri comunitare sau într-adevăr EIP-uri existente, își vor prezenta ideile pentru inițiativele locale privind biodiversitatea. ”

Cu cât mai multe bariere verzi, cu atât mai puțin aer poluat în zonele rezidențiale

Un studiu, publicat în revista Atmospheric Environment, a demonstrat faptul că "barierele verzi" pot reduce semnificativ poluarea aerului. Studiul a analizat modul în care copacii, gardurile vii și o combinație de copaci plus garduri vii și arbuști au afectat nivelurile de concentrare a poluării aerului.

surse:
Foto: California State University, Chico (SUA)
https://www.gov.ie/en/press-release/2a62c-minister-hackett-launches-new-farming-biodiversity-initiative/