Un milion de specii de animale și plante amenințate cu dispariția din cauza poluării
Raportul publicat recent de către IPBES constată că aproximativ 1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția, multe în următoarele decenii, mai multe decât oricând în istoria omenirii. IPBES este o platformă Interguvernamentală privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor și a fost înființată în 2012 de peste 100 de guverne.

 

"Această pierdere este un rezultat direct al activității umane și constituie o amenințare directă pentru bunăstarea umană în toate regiunile lumii". - Prof. Josef Settele (Germania)

Se înregistrează un declin periculos, fără precedent, al naturii cu o rată accelerată de extincție în rândul mai multor specii iar răspunsul global actual al omenirii NU este suficient Este cea mai cuprinzătoare evaluare de acest gen. Aproximativ 1.000.000 de specii sunt amenințate cu dispariția și fără schimbări radicale pentru restabilirea și protejarea naturii nu se va opri dezastrul ecologic. Dacă natura suferă și omul în cele din urmă suferă, probabil ajungând într-un final la dispariție prin autodistrugerea habitatului natural.

Media speciilor indigene în majoritatea habitatelor terestre majore a scăzut cu cel puțin 20%, mai ales după 1900. Mai mult de 40% din speciile de amfibieni, aproape 33% din corali și peste o treime din totalul mamiferelor marine sunt amenințate . Imaginea este mai puțin clară pentru speciile de insecte, dar dovezile disponibile susțin o estimare provizorie de 10% ca fiind amenințată. Cel puțin 680 de specii de vertebrate au fost duse la dispariție începând cu secolul al XVI-lea și peste 9% din toate rasele de mamifere domestice utilizate pentru alimentație și agricultură au dispărut până în 2016, cu încă încă 1000 de rase amenințate.

Un milion de specii de animale și plante amenințate cu dispariția din cauza poluării 2
Dacă natura suferă și omul în cele din urmă suferă, probabil ajungând într-un final la dispariție prin autodistrugerea habitatului natural.
"Ecosistemele, speciile, populațiile sălbatice, soiurile locale și rasele de plante și animale domestice se micșorează, se deteriorează sau se diminuează. Partea esențială, interconectată a vieții de pe Pământ devine din ce în ce mai mică și înrăutățită " a mai spus Prof. Settele.