Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA
La nivelul Uniunii Europene se folosesc în prezent circa 100 de miliarde de pungi pe an. Aceasta este o risipă și o poluare uriașă, multe dintre acestea fiind folosite doar o singură dată și apoi aruncate în natură. Pungile sfârșesc în oceanele și mările noastre, pe câmp, la marginea pădurilor, în râuri și lacuri etc.

Chiar și atunci când ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate, pungile din plastic, ca și alte ambalaje din plastic de unică folosință utilizate în comerț, poluează. Zeci, sute sau chiar mii de ani, după caz.

În urmă cu doar câteva luni a convinge supermarketurile să își reducă poluarea cu pungi de plastic părea aproape "misiune imposibilă". Am avut sute de postări și am scris zeci de articole prin care am încercat în toate formele de exprimare posibile să convingem supermarketurile să ia măsuri verificabile direct la raft, pentru a-și reduce poluarea cu plastic de unică folosință. Iar ca noi au fost mii de cetățeni care, într-o formă sau alta, au transmis pe parcursul ultimilor ani același mesaj lanțurilor de magazine: "Reduceți poluarea cu plastic!". De exemplu o petiție denumită "Fără pungi din plastic în supermarketurile Mega Image din România" inițiată de către Asociației "Natura Fără Plastic", la care s-a alăturat Asociația "Sustainable Lifestyle" și inițiativa “Clujul Sustenabil” și susținută de comunitatea noastră “România Ecologică” a fost semnată de peste 7400 de persoane într-un timp record. Lumea începe să înțeleagă importanța reducerii poluării cu plastic. Și asta trebuie să înțeleagă toate companiile. NU mai putem distruge natura și viitorul generațiilor următoare, pentru că ignorăm mediul înconjurător, sau pentru că punem profitul pe primul plan. Nu se mai poate așa! Mai mult plastic decât pește în mări și oceane până în 2050 sună cu adevărat dramatic, chiar apocaliptic, fără exagerare.

Așadar, iată că începând cu introducerea săculeților refolosibili pentru fructe și legume în magazinele Kaufland România de la sfârșitul anului trecut, și în magazinele Lidl România și MEGA IMAGE de la începutul acestui an, se pare că unele supermarketuri încep să înțeleagă că nu mai pot ignora poluarea pe care o generează. Desigur, mai este foarte mult până când balanța va înclina în favoarea mediului înconjurător și schimbările sunt încă minore în raport cu poluarea pe care marii comercianți o lasă în urma activităților comerciale. Foarte mult! Dar, atâta vreme cât măsurile luate se observă direct la raft și vin la îndemâna tuturor clienților pentru a fi puse în practică, acestea trebuie apreciate, recunoscute ca atare și, mai ales, urmate de către toate lanțurile de magazine, fie mici, fie mari.

Acum, întrebarea noastră pentru Auchan și ceilalți comercianți de aceiași talie, este: Ce așteptați? Unde sunt săculeții refolosibili (de preferat din cânepă sau bumbac organic și produși în România) cu care să vă invitați clienții să renunțe definitiv la utilizarea pungilor de unică folosință? Fie din plastic sau bioplastic (biodegradabile/compostabile), pungile de unică folosință sunt mult mai poluante decât săculeții refolosibili.

Auchan la un raft te încântă și la următoarele 10 te scoate din sărite. De ce? Lăsăm imaginile de mai jos să vorbească de la sine.

Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA 3

Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA 4

Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA 5

Cumpărături fără plastic de la Auchan cu săculeți refolosibili de la Lidl și MEGA 6