Oato, un lapte iubit de către carnivori și vegetarieni, livrat acasă, în sticle de sticlă.  Când se termină, firma îți aduce alte sticle pline și le ia pe cele goale pentru a fi spălate și reumplute. Sună bine, nu?
Lapte livrat acasă, în sticle de sticlă. Când se termină, firma îți aduce alte sticle pline și le ia pe cele goale pentru a fi spălate și reumplute. Sună bine, nu? Dar dacă ți-am spune că acest "lapte" este iubit de către carnivori și vegetarieni deopotrivă? Că toată această afacere este concepută astfel încât impactul negativ asupra mediului înconjurător să fie minim? Parcă sună și mai bine, nu-i așa?
Oato, este un lapte vegetal, produs de către o firmă locală din orașul Kendal, situat în comitatul Cumbria, regiunea North West, Anglia (UK) cu circa 27.500 de locuitori și este un lapte obținut prin înmuierea ovăzului presat cu apă caldă și cu anumite enzime, apoi, prin filtrare, se separă și rezultă deliciosul lapte de ovăz.

Iată o listă scurtă despre cum arată acest produs minunat ce oferă o alternativă sănătoasă, atât mediului înconjurător cât și consumatorului:

  1. Este produs local, din materii prime exclusiv vegetale și cu ingrediente provenite de asemenea din surse locale;
  2. Se îmbuteliază în sticle din sticlă, care după ce sunt golite se spală și se refolosesc;
  3. Se livrează la adresa clienților pe o rută prestabilită, folosindu-se o infrastructură deja existentă, astfel sunt diminuate atât costurile cât și noxele. Aici ar putea să găsească soluții mai prietenoase cu mediul cum ar fi transportul electric alimentat din surse sustenabile. Dar, probabil că pentru o firmă mică locală, o astfel de investiție este prea mare în momentul de față.
  4. Nici urme de gluten. Ovăzul în mod natural nu conține gluten. Producătorul laptelui Oato nu procesează în fabrică niciun fel de cereale cu gluten. Pentru cei alergici la gluten acesta este încă un avantaj.
  5. Acest lapte vegetal este îndulcit în mod natural cu enzimele care sunt folosite pentru a descompune amidonul în zaharuri mai scurte, astfel că producătorul nu trebuie să adauge nimic pentru a-l îndulci.
  6. Oato este o alternativă la lapte, care nu conține lactoză, nuci, zahăr sau soia și merge excelent cu cereale, ceai, cafea, la gătit sau consumat ca atare.

Ovăz, destul de eco-prietenos!

Nu numai că ovăzul este sănătos pentru consumatori, dar este de asemenea sănătos pentru mediu. Fiecare cultură are bolile sale particulare și insecte dăunătoare. Plantarea culturilor într-o rotație anuală, cum ar fi ovăz / soia / grâu / porumb, ajută la prevenirea acumulării multor organisme distructive.

Păstrarea organismelor și insectelor dăunătoare la niveluri scăzute reduce riscul pierderii neașteptate a randamentului și nevoia de pesticide chimice. De exemplu o rotație de trei ani între porumb / ovăz / soia reduce viermii de porumb și implicit necesitatea insecticidelor.

Astfel, introducerea ovăzului în rotația culturilor poate ajuta la combaterea celui mai răspândit dăunător din cea mai mare cultură din SUA (porumbul), scăzând nevoia de insecticide chimice.

Un alt avantaj al culturii de ovăz este dat de faptul că are o creștere densă și nu lasă buruienile să se dezvolte, reducând foarte mult nevoia de erbicide. Ovăzul nu epuizează acviferele (primul orizont saturat cu apă întâlnit sub suprafața terenului) și ajută la prevenirea eroziunii solului.

Produsele secundare de ovăz pot ajuta la înlocuirea combustibililor fosili în generarea energiei electrice.

După ce ovăzul este măcinat în scopul obținerii unor produse alimentare, cojile rămase reprezintă o sursă de energie curată și regenerabilă care poate înlocui cărbunele în producția de electricitate și abur. Având aproape aceiași putere calorică cu cărbunele, cojile de ovăz pot fi folosite pentru a produce electricitate și ajută, de exemplu, la alimentarea mai multor universități mari din Vestul Mijlociu al Statelor Unite și a zeci de mii de locuințe. Aburul poate fi folosit la fața locului, în fabrici, pentru procesarea ovăzului în scop alimentar.

În cazul în care generarea de energie nu este o opțiune pentru cojile de ovăz, dacă nu există tehnologia necesară în zonă, acestea pot fi utilizate ca o sursă excelentă de fibre în hrana pentru animale sau ca așternut.

surse:
oatoproducts.com
namamillers.org