Lidl ne surprinde: introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe
Lidl Romania va introduce în următoarele aproximativ două săptămâni săculeți refolosibili în care clienții își vor putea procura legumele și fructele disponibile în varianta vrac la raft.

Care-i miza?

Prin introducerea acestor săculeți refolosibili în care să poată fi cântărite și procurate legumele și fructele este ușor de intuit faptul că Lidl România dorește să scadă utilizarea pungilor din plastic de unică folosință din magazinele sale. Practic, odată ce ți-ai procurat acești săculeți îi poți refolosi de mii de ori fără să mai utilizezi niciodată, niciodată, chiar niciodată, pungi din plastic sau bioplastic, bidegradabile, compostabile etc. de unică folosință (toate poluante și consumatoare de resurse naturale cu efecte negative asupra mediului înconjurător).
Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 1 Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 2 Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 3 

Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 4 Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 5

Pe site-ul Comisiei Europene scrie, "În UE, folosim în prezent 100 de miliarde de pungi pe an. Aceasta este o risipă uriașă, deoarece foarte multe dintre acestea sunt folosite doar o singură dată. Multe sfârșesc în oceanele și mările noastre."

Vă dați seama la ce nivel de poluare s-a ajuns cu pungile de plastic, lucru care din păcate pentru majoritatea oamenilor a devenit o "normalitate"? Dar e oare normal să fim atât de comozi și ignoranți încât să preferăm să poluăm inutil cu pungi de plastic și să ne distrugem planeta, lăsând prăpăd generațiilor următoare?

Am ajuns să poluăm cu 100 de miliarde de pungi de plastic pentru că supermarketurile așa ne-au obișnuit. Poate că ai impresia că cele câteva pungi pe care le folosești astăzi "nu contează", sau pentru că în mod eronat crezi că "nu se simte". Greșit! Ca tine, fix în aceiași zi în care tu le-ai folosit odată și le-i aruncat, au mai făcut alte zeci de milioane de oameni, doar la nivelul Europei. Fiecare pungă folosită poluează și asta chiar contează în fiecare zi, din ce în ce mai mult.

Pe scurt, aceasta e miza introducerii săculeților refolosibili pentru cântărirea legumelor și fructelor. Este, dacă vreți, o invitație și o nouă oportunitate ca tu, eu și noi toți, să ne schimbăm obiceiurile toxice pentru planetă și să eliminăm complet această poluare absurdă. De altfel, acesta fiind un alt defect al consumatorului crescut în societatea de consum, care nu se mai gândește aproape deloc la binele mediului înconjurător.

Săculeții reutilizabili pentru fructe și legume ce urmează a fi introduși în magazinele Lidl România sunt fabricați din poliester 100%. Un lucru care nu este pe placul meu pentru că, deși ar putea fi reciclați la un moment dat, nu se pot recicla la nesfârșit și nu sunt natural biodegradabili precum materialele textile naturale (bumbac, cânepă, in, iută).

De asemenea, o altă problemă pentru mediu în ceea ce privește materialele textile sintetice, precum poliesterul, este că mai multe studii au demonstrat faptul că la fiecare spălare cu apă caldă (la temperaturi de peste 30 de grade Celsius) se eliberează în apă microfibre sintetice de ordinul a sute de mii care nu pot fi filtrate la stațiile de epurare și implicit ajung în râuri, lacuri, mări și oceane. În acest caz, aș zice că cel mai bine e să nu-i speli deloc. Și dacă chiar se impune acest lucru, să-i speli de mână, cu apă rece și detergent de vase ecologic,100% natural, cu o formulă blândă și biodegradabilă, care nu produce niciun fel de reacții chimice și nici nu poluează apele.

DAR, având în vedere miza, respectiv stoparea poluării cu pungi din plastic de unică folosință, și faptul că putem lua măsuri pentru ca săculeții noștri să nu polueze cu microfibre sintetice, putem considera acest lucru ca un prim pas important înainte pentru a combate poluarea cu plastic. Cu atât mai mult cu cât perioada de utilizare repetată a acestor săculeți poate fi una foarte lungă, lucru ce înclină balanța în favoarea mediului înconjurător, de la reducerea amprentei de CO2, până la posibilitatea stopării poluării definitive cu pungi din plastic de unică folosință.

Nimic nu ne împiedică să luăm o sacoșă (sau câte avem nevoie) de cumpărături din bumbac 100%, pe care o putem găsi deja de ceva vreme în magazinele Lidl România la prețul de aproximativ 6 lei, și un set, două, trei, de săculeți din aceștia refolosibili pentru legume și fructe, ca să NU mai folosim niciodată pungi și sacoșe din plastic. Indiferent că ne facem cumpărăturile la piață sau la supermarket.

Lidl ne surprinde introduce săculeți refolosibili pentru legume și fructe 6
De la Lidl România am și alte așteptări pentru perioada imediat următoare. În primul rând aș vrea să elimine complet TOATE pungile din plastic. Au la vânzare sacoșe refolosibile din bumbac și odată cu introducerea acestor săculeți refolosibili pentru fructe și legume,pungile din plastic nu-și mai au sensul. Existau multe alte argumente și soluții și înaintea acestor schimbări, dar dacă ne raportăm la situația actuală acesta ar trebui să fie următorul pas. Iar pentru a veni în întâmpinarea clienților "uituci" sau neglijenți ar putea să le ofere sacoșele din pânză și acești săculeți cu împrumut (cu garanție). Ai sacoșa din pânză dar ai uitat-o, nu-i nimic! Ia "sacoșa de împrumut" și data viitoare îți dăm banii înapoi. Simplu! La fel ar putea proceda și cu săculeții refolosibili pentru legume și fructe.

O altă schimbare rapidă, ca să fie 100% pentru mediu, ar trebui să găsească o cale prin care săculeții pentru fructe și legume să fie fabricați din materiale textile naturale (de preferat cânepă), produși în fabricile din România și, nu în ultimul rând, raionul de legume și fructe, "Piața Lidl" cum le place lor să-i spună, să fie cu ZERO plastic și în cea mai mai mare parte, pe cât posibil, aprovizionat cu legume și fructe de sezon cultivate în România. Sigur se poate!