MEGA IMAGE introduce săculeții refolosibili din bumbac și nailon, pentru fructe și legume, în magazinele sale
Mai mulți cititori ne-au trimis poze și ne-au spus că au văzut în magazinele MEGA IMAGE săculeți refolosibili din bumbac, pentru fructe și legume. Așa că am vizitat mai multe magazine MEGA din capitală, ca să verificăm informația. De asemenea, le-am cerut reprezentanților Mega Image mai multe informații oficiale despre săculeți refolosibili pentru fructe și legume și am primit promisiunea că mâine (Luni, 3 februarie 2020) ne vor transmite pe email detalii suplimentare.

În toate magazinele vizitate am găsit lângă raionul de legume și fructe 3 soluții pe care MEGA IMAGE le oferă clienților pentru a-și procura fructele și legumele disponibile în varianta vrac:

  1. săculeți refolosibili din bumbac, compoziție 100%;
  2. săculeți refolosibili din nylon;
  3. pungi compostabile "HOME COMPOST";

MEGA schimbare, mai puțină poluare!

Introducerea săculeților refolosibili este în mod evident menită reducerii poluării cu plastic de unică folosință din comerț. Pungile fiind unul dintre cele mai des întâlnite deșeuri din plastic atât în natură cât și la gropile de gunoi. "În UE, folosim în prezent 100 de miliarde de pungi pe an. Aceasta este o risipă uriașă, deoarece foarte multe dintre acestea sunt folosite doar o singură dată. Multe sfârșesc în oceanele și mările noastre." scrie Comisia Europene site-ul său. De la întregul proces industrial de extracția și prelucrarea petrolului (emisii de CO2, emisii de gaze toxice, poluarea apelor rezultate din procesul tehnologic) și până la fabricarea și transportul acestor pungi din plastic, poluarea acestei "comodități" este imensă și nu se oprește după ce au fost folosite (în majoritatea cazurilor o singură dată), ci continuă să polueze căci o pungă rămâne prin preajmă sute sau chiar mii  de ani și se dezintegrează în microparticule care afectează solul, apa, aerul, ajungând până în mâncarea pe care o consumăm și aerul pe care-l respirăm.


MEGA IMAGE introduce săculeții refolosibili din bumbac și nailon 4
Așadar, acum ai posibilitatea să îți procuri fructele și legumele în săculeți refolosibili din bumbac de la MEGA IMAGE și să nu mai poluezi niciodată, niciodată, dar chiar niciodată cu pungi de plastic. "Kitul de cumpărături FĂRĂ PLASTIC" pentru fructe și legume (o sacoșă din bumbac și câțiva săculeți refolosibili) înseamnă o investiție minoră de doar 15 - 20 lei (adică mai puțin de un pachet de țigări, un meniu la fast food sau alte "nimicuri" nocive pe care dai banii și, din obișnuință, găsind că e ceva "normal") cu beneficii mari pentru tine, pentru sănătatea planetei și implicit pentru un viitor mai bun al generațiilor următoare. Le vei putea folosi la cumpărături cel puțin câțiva ani de zile și cu siguranță vei elimina poluarea cu sute de pungi din plastic pe care, din neștiință, superficialitate, comoditate, ignoranță sau poate chiar răutate, o generezi în fiecare an. Ca tine făcând și alții, fix în aceiași zi în care tu o faci crezând că nu se simte sau nu se observă. Dar, în realitate, exact așa Europa a ajuns să fie poluată cu 100 de miliarde de pungi pe an. Cu cei care cred că "nu contează", evident principalii vinovați fiind cei care așa "ne-au obișnuit", supermarketurile, sursa principală de poluare cu plastic de unică folosință.

DAR dacă supermarketul îți oferă acum posibilitatea să îți cumperi fructe și legume fără a mai polua nici măcar cu o pungă de plastic, tu ce scuză mai ai?! NU, nu ai nicio scuză. Da, pot fi și situații excepționale în care ai uitat sau din alte motive nu ai adus la tine sacoșa din pânză și săculeții refolosibili. Atunci, MEGA IMAGE și alte supermarketuri ar putea veni în întâmpinarea clienților "uituci" sau neglijenți oferind sacoșele din pânză și acești săculeți refolosibili cu împrumut (cu garanție). Ai sacoșa din pânză dar ai uitat-o, nu-i nimic! Ia "sacoșa de împrumut" și data viitoare îți dăm banii înapoi. Simplu! La fel ar putea proceda și cu săculeții refolosibili pentru legume și fructe.

Faptul că au introdus săculeți din bumbac refolosibili pentru fructe și legume este un MEGA pas înainte, dar se poate și mai bine!

Ani de zile i-am criticat pentru poluarea cu plastic de unică folosință. multă vreme doar au promis fără să se vadă nimic concret în magazine. Dar, prin măsuri ca aceasta schimbarea în bine este evidentă și trebuie să recunoaștem asta. Faptul că supermarketurile încep să ia măsuri concrete, verificabile direct la raft, este prima veste bună pentru natură. Nu trebuie să-i criticăm sub nicio formă pentru alegerile pe care le-au făcut acum, odată cu primii pași (destul de mici ce-i drept) pe drumul către sustenabilitate, DAR știu sigur că exprimarea unor așteptări pentru a ridica standardul măsurilor și a le aduce mai aproape de 100% pentru mediu, le va prinde bine. De exemplu MEGA IMAGE trebuie să ofere clienților și sacoșe din bumbac 100% produse la noi în țară, obținut din agricultura ecologică, sau, mai bine, din cânepă cultivată în România. Asemenea și săculeții textili pentru fructe și legume ar putea fi realizați din bumbac organic și produși în România.

O altă serie de măsuri pe care ar trebui să le implementeze în perioada imediat următoare, sunt convins că se poate, ar fi următoarele:
  1. Să elimine toate ambalajele din plastic de la raionul de fructe și legume. Începând cu acele tăvițe jenante, toxice și poluante, în care sunt ambalate păstârnacul, ardeiul iute și "legume de ciorbă";
  2. Să nu mai întrebe clienții: "Pungă doriți?". În schimb ar putea întreba: "Doriți să cumpărați o sacoșă de cumpărături din bumbac organic?" (vezi oferta de la Kaufland și cea din bumbac convențional de la Lidl);
  3. Să elimine pungile de plastic și pe cele bidegradabile / compostabile, de tot! Au săculeți refolosibili, e de ajuns. Pentru "uituci" pot implementa "sacoșa și săculeții de împrumut", așa cum am scris mai sus. Și pentru alte situații speciale pot pune la dispoziția clienților pungi din hârtie certificată FSC 100%;
  4. Fără săculeți din nylon (sau alte materiale sintetice). Chiar dacă unii producători susțin că nylon-ul ar fi mai puțin nociv decât poliesterul, tot plastic este, tot nu se poate recicla la nesfârșit și tot poluează într-o formă sau alta la un moment dat.


Desigur, lista de sugestii de schimbări la raft în favoarea naturii poate continua și vom continua, în stilul nostru deja consacrat, atât pe site, cât și pe pagina noastră de Facebook iar cine încearcă să gândească 100% pentru mediu ne înțelege și nu va fi deloc deranjat de tonul nostru mai ferm, uneori poate prea incisiv, critic, dar întotdeauna pragmatic. Aceasta este viziunea "România Ecologică" și trebuie înțeleasă ca atare.