Dopurile din plută și sfoara naturală din iută pe care acești producători le-au ales pentru sticlele de șampanie sau de vin spumant, pot fi obținute din surse sustenabile și regenerabile, ambele fiind biodegadabile, fără niciun fel de impact negativ asupra mediului înconjurător.
Unii producători au înțeles că fiecare bucățică de plastic în minus contează. Natural, simplu, minimalist, asta ar trebui să fie alegerea tuturor producătorilor și comercianților atunci când vine vorba de ambalaje. Dopurile din plută și sfoară naturală din iută pe care acești producători le-au ales pentru sticlele de șampanie sau de vin spumant, pot fi obținute din surse sustenabile și regenerabile, ambele fiind biodegradabile, fără niciun fel de impact negativ asupra mediului înconjurător.


La polul opus, dopurile din plastic și foliile din PVC, pe care le găsim adesea la sticlele de șampanie sau de vin spumant, sunt poluante și nu pot fi obținute din surse sustenabile și regenerabile. Din discuțiile noastre cu diverse firme de colectare și reciclare, acele folii din PVC, cu care se sigilează de obicei sticlele de băuturi alcoolice, nu se reciclează deloc. Însă trebuie să reținem faptul că plasticul oricum nu se poate recicla la nesfârșit și că indiferent ce faci cu el, acesta tot poluează sute sau chiar mii de ani.

Așadar, exemplele pe care acești producători de vinuri le dau în imaginile de mai jos, sunt bune de urmat de către toți producătorii și comercianții. Un ambalaj natural, reciclabil (pluta se poate recicla), minimalist (cantitate mică de ambalaj cu resurse puține consumate pentru a produce respectivele ambalaje) și biodegradabil este întotdeauna un exemplu de bune practici față de natură și de resursele planetei.

Cât despre sticlă, nu există o variantă mai bună atunci când vine vorba de băuturi. Păstrează gustul și proprietățile conținutului în cele mai bune condiții, cu zero transfer de substanțe din ambalaj în conținut, spre deosebire de plastic unde există un astfel de transfer chimic. Sticla se poate refolosi timp îndelungat și se poate recicla la nesfârșit. De exemplu pentru a atinge un nivel superior de sustenabilitate, producătorii ale căror sticle de șampanie sau vin spumant le vedeți în aceste imagini, pot iniția program pentru returnarea și reutilizarea sticlelor. Posibil ca un astfel de program să poată fi finanțat de către U.E. prin fonduri nerambursabile pentru investițiile necesare în instalațiile de spălare și sterilizare. Este un subiect ce merită studiat, dragi producători! Zero Risipă și Zero Deșeuri sunt concepte pe care toți trebuie să le adoptăm ca să nu ne sufocăm planeta cu ambalaje toxice și poluante. Și ca să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, aluminiul și anumite tipuri de metal se pot recicla la nesfârșit.

De cele mai multe ori se poate. Trebuie doar ca producătorilor să le pese de natură și să caute calea către sustenabilitateDopul de plută este o piesă etanșantă cilindrică sau ușor conică, care servește la astuparea sticlelor de vin (sect), și se obține din coajă recoltată din stejarul de plută (Quercus suber) și prelucrată industrial. Dopul de plută era folosit des în antichitate, fiind cunoscută producția lor din coaja arborilor de plută ce creșteau în Imperiul Roman, în Spania.

Pluta este un produs rău conducător de căldură și electricitate, impermeabil pentru apă și gaze, comprimabil, elastic și mai ușor decât apa, provenit din țesutul protector secundar al stejarului de plută (Quercus suber). Spre deosebire de ceilalți stejari, la arborii de Quercus suber, stratul de suber (coaja) se formează rapid și ajunge la o grosime mare (30-50 mm), iar după prima recoltare a lui, arborii de plută au capacitatea de a forma, în timp de 10-15 ani, un nou strat de suber (coajă secundară). Pluta de calitate foarte bună este cea de la a patra până la a șaptea recoltare, adică atunci când vârsta arborelui este cuprinsă între 60 și 100 ani. Aria de răspândire a stejarului de plută este foarte restrânsă, fiind situată în Europa de sud-vest și Africa de nord-vest, adică într-un climat oceanic și mediteranean, unde temperatura nu coboară niciodată sub -5° C. (sursa: wikipedia.org)