Oana Mîndruț - Asociația Natura Vie

Interviu cu Oana Mîndruț, fondator Asociația Natura Vie, o inițiativă care își propune să rupă ritmul nepăsării față de mediul înconurător și să-i ajute pe români să consume responsabil. Asociația Natura Vie deține magazinul online e-natura.ro, o afacere socială cu cel puțin o treime din personalul angajat din rândul persoanelor vulnerabile, oferă preponderent produse românești naturale, în ambalaje prietenoase cu natura. Asociația Natura Vie sprijină micii producatori români care fac produse prietenoase cu natura, oferindu-le spațiu de vănzare, promovare și un parteneriat corect și echitabil.

Cine este Asociația Natura Vie? Ce este e-natura.ro?

Oana Mîndruț: Asociația Natura Vie a luat naștere la finalul anului trecut din dorința de a face mai mult pentru a proteja natura. Iubim natura, oamenii și animalele, și ne dorim să-i conștientizăm și pe ceilalți vis a vis de ce înseamnă consumul responsabil, respectul pentru resurse și educația pentru mediu. Deoarece Asociația Natura Vie are două proiecte importante, ambele legate de educație, am inființat o întreprindere socială de inserție sub forma unui magazin online "verde", www.e-natura.ro.
E-natura este o afacere socială sau altfel spus, un business cu suflet. 100% din profitul nostru merge către proiectele noastre “Școala în natură” prin care amenajăm spații verzi și spatii de învățare în aer liber pentru școlile din România și “Educație pentru natura” prin care ne dorim să organizăm ateliere gratuite de educație pentru protecția mediului în școlile românești”. De asemenea, valoarea socială a magazinului este dată și de fapul că întotdeauna 1/3 din locurile de muncă vor fi păstrate pentru oamenii care se află într-o situație vulnerabilă.

Nu ne interesează deloc să construim o afacere oarecare, de dragul banilor. Valorile noastre se reflecta in magazinul online e-natura.ro unde avem doar produse romanesti pentru a păstra o amprentă de carbon cat mai mica (avem o singura excepție, periuțele de dinți din bambus care nu sunt produse în România, dar firma este românească), produse 100% naturale (o parte sunt certificate ecologic), doar în ambalaje sustenabile (doar 5 produse de curățenie sunt ambalate in bidoane din plastic la 5 litri dar avem o varianta de buy-back pentru acestea, ca să le reutilizam și, de asemenea, avem și varianta în vrac în sticle de 1 litru), produse alimentare și nealimentare upcycled.

Mai avem o componenta socială, aceea de a-I identifica si de a-I sprijini pe micii producatori romani care fac produse prietenoase cu natura si să le oferim nu doar spațiu de vanzare ci si promovare si un parteneriat corect si echitabil. De asemenea ne adresăm comunității de oameni conștienți și responsabili în creștere în ultimii ani si in tara noastra un magazin online de unde să-și poată achiziționa doar astfel de produse la prețuri de producător.

e natura produse naturale romanesti zero waste in ambalaje eco prietenoase

Cât de greu este să faci o astfel de afacere în România, o țară unde nu există încă o cultură a consumului responsabil?

Oana Mîndruț: Este greu, dar nu abdicăm de la valorile noastre personale care au devenit și valorile noastre de brand: iubirea pentru oameni și pentru natură, susținerea economiei locale și a celei circulare, sustenabilitate, comerț etic, conștientizarea oamenilor asupra risipei și stilului de viață care distruge planeta și redirecționarea a 100% din profit către proiecte sociale care ajută comunitatea. Simt uneori că suntem puțin înaintea vremurilor și că, deși în lume tendința pentru consumul responsabil și pentru protejarea mediului este în creștere, în România suntem foarte la început.

Am observat asta dinainte de a decide să pornesc aceasta afacere socială când, din postura de simplu consumator, trebuia să caut pe multe site-uri produsele care din punctul Omeu de vedere erau eco friendly. Și în 99% din cazuri acestea erau din import. Și chiar dacă erau certificate eco, erau 100% naturale, majoritatea aveau ambalaj din plastic. Ori noi suntem unul dintre foarte puținele magazine online din România care nu acceptă niciun produs cu ambalaj de plastic, nici măcar un căpăcel. Și atunci unde este componenta eco când amprenta de carbon este foarte mare din cauza transportului lor în România, iar ambalajele nu sunt sustenabile?!Din fericire, odată cu granturile care finanțează afaceri sociale, au apărut și la noi mici antreprenori care se străduiesc să facă astfel de produse handmade, 100% naturale cu materie prima autohtonă, cu lanț foarte scurt de producție. Evident că prețul pentru un astfel de produs nu are cum să fie mai mic decât cel al unui produs de serie, făcut în țări sărace cu mâna de lucru foarte ieftină și fără pic de respect pentru producători sau pentru consumatori. Noi îi căutam pe acești mici producători și vrem să-i promovăm și să le oferim o piață de desfacere.

Ne bucurăm de fiecare dată când vedem deschidere în a-și modifica ambalajele. S-a întâmplat până acum cu 2 dintre producătorii cu care lucrăm care aveau produse foarte bune, dar în ambalajul lor exista plastic. La sugestia noastră au schimbat punga de plastic cu un borcan de sticlă și chiar dacă prețul final a crescut ușor suntem convinși că oamenii care vor cumpăra produsele vor accepta că pentru 2 lei în plus au în casă un borcan de sticlă care poate avea multe întrebuințări ulterioare în loc de un deșeu din plastic care va polua mii de ani de acum înainte.
e natura produse romanesti artizanale si eco prietenoase

Sunteți sprijiniți în vreun fel de statul român?

Oana Mindrut: Deși există o legislație pentru întreprinderile sociale de inserție unde sunt prevederi cum că statul ar trebui să ne asigure o piață de desfacere, să ne promoveze și chiar să facă achiziții publice care să avantajeze afacerile sociale, în realitate aceste lucruri nu se întâmplă. Ne-am dori ca măcar companiile private să facă achiziții responsabile care să aibă cele 2 componente, de mediu și cea socială, și să susțină astfel de inițiative. De asemenea, noi la nivelul județului Cluj ne dorim să avem în acest an o întâlnire cu factorii decidenți din cadrul autorităților publice pentru a găsi soluții de a pune în aplicare prevederile Legii Economiei Sociale.

e natura produse romanesti si zero waste

O ultimă întrebare…Ce le-ai transmite clienților voștri?

Oana MindrutOana Mîndruț: Celor care aleg să cumpere de pe e-natura.ro le-aș spune că vor susține creșterea economiei naționale, deoarece toate produsele noastre sunt create de mici producători români. Le-aș spune că făcând această alegere vor contribui la protejarea naturii, deoarece toate produsele noastre sunt eco-friendly (vegane, bio, sustenabile, bazate pe reducerea consumului de energie, pe refolosire și reciclare, a căror producere nu poluează mediul, a căror materii prime sunt românești și al căror lanț de producție este foarte scurt (maxim 3 producători), ba chiar o parte din ele sunt produse upcycling, recycling și zero waste, au doar ambalaje reciclabile, reciclate sau/și returnabile.

Pe micii producători care se încadrează în valorile noastre i-aș invita să ne caute cu încredere, deoarece viziunea noastră este că o relație de afaceri trebuie să aibă o dimensiune umană și să fie în egală măsură avantajoasă pentru ambele părți. Le oferim mai mult decât un spațiu de vânzare online, deoarece îi vom ajuta să-și promoveze produsele pe această platformă foarte nișată, să-și facă cunoscut bradul și povestea din spatele lui, vom negocia tarife preferențiale de la firmele de curierat și pentru ambalaje ecologice. Practic ne dorim să creștem împreună, dar sustenabil.