Au apărut la raft în magazinele Auchan aceste periuțe de dinți din bambus de la Colgate și o pastă de dinți "Smile for Good" despre care spun ei pe site-ul oficial colgate.ro că "se bazează pe transparență și pe sinceritate". Așa o fi?


Periuță din bambus Colgate și pastă de dinți vegană la raft în Auchan2Pe același site oficial din România nu am găsit nimic despre periuța de dinți din bambus care se vinde acum în Auchan (probabil că și în alte supermarketuri), dar am găsit câteva informații pe site-ul lor internațional unde scrie că are mânerul din bambus obținut sustenabil, care este ceruit cu ceară de albine și că este ambalată fără plastic (din carton reciclabil). Aparent sună bine. De altfel, pe site-ul lor internațional, la secțiunea "Sustenabilitate", găsim o întreagă arhivă de laude de sine despre tot felul de premii și recunoștințe pe care le-au primit pentru "sustenabilitate" și foarte multe promisiuni. De exemplu, promit că vor folosi la ambalajele din plastic 25% materie reciclată și că vor trece la ambalaje 100% reciclabile. Ei bine, pe noi nu ne conving cu aceste schimbări.

Faptul că vor avea toate ambalajele din plastic reciclabil până în 2025, așa cum ne promit, nu înseamnă o schimbare atât de mare pentru natură, așa cum vor ei să pară. În primul rând plasticul NU se poate recicla la nesfârșit. Cel mai probabil, acea mică parte care va fi recuperată (într-un raport al Universității din Oxfod se estimează că la nivel mondial maxim 20% din plasticul produs a fost recuperat și reciclat la nivelul anului 2015 și că între 1950 și 2015 DOAR 9% din cele 350 de milioane de tone produse pentru aceiași perioadă) va fi reciclată o singură dată și după aceea nu va mai avea proprietățile necesare pentru a fi reciclată din nou. Drept urmare, va fi aruncat în natură, depozitat la gropile de gunoi sau incinerat. Oricare dintre variante fiind nocive mediului înconjurător. O altă problemă a reciclării plasticului este produsul finit. Dacă reciclezi PET-uri, de exemplu, pe care le transformi în tricouri din poliester, la fiecare spălare a acelor tricouri se eliberează sute de mii de microfibre sintetice care poluează apele. "Fibrele din hainele din poliester ar putea fi mai dăunătoare vieții marine decât microparticulele din plastic" scrie într-un raport al Comisiei Europene.

Așadar, dincolo de promisiunile de sustenabilitate cu care Colgate-Palmolive încearcă să ne convingă, adevărata lor grijă față de natură se reflectă cel mai bine la raft. Dacă în locul zecilor de variante de periuțe de dinți din plastic sau electrice, am găsi doar pe cele din bambus certificate ecologic/FSC atunci poate că ne-ar convinge cu acest segment de produse. Nici cu pasta de dinți "Smile for Good" nu reușesc să ne convingă că ar fi proiectată ca să aibă mai multă grijă de natură. Motivele sunt aceleași de mai sus, problema reciclării plasticului care nu rezolvă nici pe departe problema poluării cu plastic, reciclabil e în mare parte cam același lucru cu nereciclabil dacă urmărim întreg impactul acestui ambalaj de la linia de producție, până la ultima perioadă a duratei sale de viață.

"Smile for Good", dar cu o pasta de dinți nu se face transparență și sinceritate!

Periuță din bambus Colgate și pastă de dinți vegană la raft în Auchan

Despre noua pastă de dinți Colgate aparent mai prietenoasă cu mediul, "Smile for Good", ne punem aceeași întrebare pe care majoritatea persoanelor eco-conștiente o adresează: Dacă pasta de dinți este deja îmbuteliată în tuburi din plastic (reciclabil sau nereciclabil) de ce se mai face risipă de resurse naturale ca să fie ambalate extra și în cutii de carton?! Nonsens!

Faptul ca această pastă de dinți este ambalată într-un plastic reciclabil pentru mediu nu este deloc un lucru remarcabil care să scadă poluarea considerabil. Motivele le-am expus deja mai sus. Pe de altă parte, ce înseamnă pentru mediu o pastă de dinți "prietenoasă cu mediul" pe lângă zecile de sortimente ale aceleiași companii, neprietenoase cu mediul?! Exact! Mai nimic. Și aici, dacă vor să ne convingă trebuie să renunțe la toate ambalajele din plastic, complet și să aibă doar sortimente cu adevărat eco-prietenoase la raft. De la conținut până la ambalaj, proiectarea unui produs cu adevărat eco-prietenos trebuie să plece de la conceptul "ZERO WASTE": materii prime regenerabile obținute în mod sustenabil, zero deșeuri, CO2 neutru, zero risipă, zero toxicitate pentru om și pentru natură.

De asemenea, pe site-ul oficial internațional găsim mai multe texte în care Colgate-Palmolive își asumă angajamente anti-defrișări. Totuși, nu am găsit nicăieri angajamente în care să spună că elimină complet uleiul de palmier și orice derivate ale acestuia din produsele sale. Așadar, au proiectat din start produse din materiale toxice pentru mediu, le-au comercializat ani de zile și acum ne promit că în următorii 5 ani sau mai mulți ani vor rezolva (evident parțial dacă ne referim la plasticul reciclabil) problema pe care tot ei au creat-o, când ar fi putut din start să o evite?!

Nu contestăm măsurile pe care compania le-a luat ca să reducă consumul de apă și emisiile de CO2, e un pas înainte, dar, revenind strict la gama de produse pentru îngrijire orală, nici periuța de dinți Colgate din bambus și nici pasta de dinți "Smile for Good" nu ne vor convinge asupra "sustenabilității" cu care se laudă. Doar ceea ce vedem la raft în magazine ne va convinge dacă le pasă sau dacă e doar GreenWashing.