Vrei o țară ca afară? Cumpără marfă locală! Dar ce înseamnă?
Ceea ce cumpărăm reprezintă ceea ce vrem să susținem. Există o sumedenie de articole despre avantajele susținerii producătorilor și comercianților locali și toate spun, mai mult sau mai puțin detaliat, aceleași lucruri: o economie internă mai puternică, mai puțină poluare, mai multe locuri de muncă stabile, mai puține probleme sociale, marfă mai proaspătă și mai gustoasă, susținerea produselor tradiționale autohtone etc. Cu alte cuvinte, mai multă bunăstare la nivel local și național.
Și pentru a evidenția mai clar avantajele susținerii producătorilor și comercianților locali prin ceea ce alegem să cumpărăm putem să privim lucrurile invers întrebându-ne:

Cu excepția unor taxe și impozite încasate de către Statul Român, mai mari sau mai mici, în funcție de anumiți factori, ce susțin atunci când aleg să cumpăr marfă produsă la mii de kilometri distanță, dintr-un magazin cu capital străin, aflat la o distanță prea mare ca să pot merge pe jos?
Probabil că cel mai cuprinzător răspuns scurt este: opusul tuturor avantajelor menționate anterior: o economie internă mai slabă, mai multă poluare, mai puține locuri de muncă stabile, mai multe probleme sociale, marfă mai puțin proaspătă și nu la fel de gustoasă, descurajarea produselor tradiționale autohtone etc.