Cel mai bine e să îți bei cafeaua făcută la ibric, din boabe proaspăt măcinate
Față de alte variante, cafeaua la ibric nu poluează nici un pic. Zațul este un fertilizator excelent pentru plante, se poate pune în lada de compost sau pur și simplu împrăștia prin grădină. Există o sumedenie de modalități prin care se poate folosi: la tratamente faciale, la curățare, la săpunul de casă, la grădinărit și multe alte întrebuințări.

Cum se obține o cafea delicioasă la ibric

Toți specialiștii în cafeaua preparată la ibric sau cafeaua turcească, cum i se mai spune, recomandă să folosim boabele de cafea verzi, neprăjite, pe care să le prăjim și să le măcinăm atunci când ne pregătim cafeaua. Dar cum acest lucru este aproape imposibil de realizat pentru majoritatea oamenilor, din punctul nostru de vedere e mai important să găsiți o cafea ecologică, fie boabe, fie proaspăt măcinată, pe care să o procurați de la magazinul mic de lângă casă sau de la cafeneaua sau băcănia din apropiere, dacă există, fără ambalaje din plastic.

Ce bine ar fi să existe în fiecare comunitate câte un magazin Zero Waste, acea afacere mică de familie aproape de casă, unde atmosfera este caldă și plăcută și de unde poți cumpăra cele mai bune produse în propriile recipiente, fără poluare cu plastic, nu-i așa?!

După măcinarea corespunzătoare a boabelor de cafea, prepararea cafelei turcești este surprinzător de ușoară. Dacă știți să fierbeți apă, sunteți deja la jumătatea drumului până când veți obține o ceașcă delicioasă de cafea. Procedeul este același, chiar dacă nu aveți un ibric. Deci, presupunând că aveți o cratiță mică, prepararea cafelei turcești este următoarea.

Tot specialiștii în cafea turcească ne recomandă și utilizarea unui ibiric din cupru

ibiric din cupru cafea turceascasursa foto: turkishcoffeeworld.com

Rețeta noastră de cafea la ibric

Ingrediente:
  • 160 ml de apa pentru fiecare ceașcă de cafea
  • 10 grame (2 lingurite pline la o ceașcă) de cafea arabică ecologică, proaspăt prăjită și măcinată
  • 1-2 lingurițe de zahăr brut sau alb, după preferințele fiecăruia, certificat ecologic și evident procurat fără ambalaje din plastic.

Cum se prepară o cafea savuroasă la ibric

  1. Aduceți apa și zahărul aproape de punctul de fierbere, la foc mediu;
  2. Scoateți ibricul de pe foc și adăugați cafeaua;
  3. Se readuce amestecul de cafea la foc și se lasă până când înceape să fiarbă, dar nu se fierbe. Când începe să facă spumă, scoateți cafeaua de pe foc;
  4. Reveniți la foc și lăsați-l să mai facă spumă o dată, apoi îndepărtați ibiricul de pe foc pentru ultima dată.
  5. Turnați cafeaua în căni mici, ca pentru espresso. Așteptați 1-2 minute ca să lăsați zațul de cafea să se așeze și savurați. Cafeaua la ibric nu se bea, se savurează în tihnă.