Zero Risipă (Zero Waste) este un termen din ce în ce mai des întâlnit atunci când se discută despre resursele naturale ale Pământului și despre poluare. De asemenea, conceptul de Economie Circulară a fost introdus recent la nivelul UE, Parlamentul European și Comisia Europeană elaborând strategii ample de tranziție de la o economie liniară (care promovează risipa) la o economie circulară (care promovează reutilizarea materialelor și economisirea resurselor naturale și a materiilor prime).

Conform definiției date de către Parlamentul European, "economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins."
Cu alte cuvinte, ceea ce este produs, folosit și de obicei aruncat (economia liniară) trebuie să devină refolosit sau transformat și niciodată aruncat (economia circulară care tinde către Zero Waste). Dacă am reuși să facem acest lucru cu toate obiectele care ne trec prin mână, am putea spune că risipa resurselor naturale a devenit istorie.

Revenind la sticla de vin și vaza mea simpatică, ideea mi-a venit imediat cum am văzut sticla. Forma sa și eticheta din hârtie lipită cu adeziv pe bază de apă care se poate curăța foarte ușor, aproape că mi-au șoptit, "O, ce vază minunată!" așa că ce a urmat a venit de la sine: văzut, plăcut, folosit, transformat și reutilizat pentru mulți ani de aici încolo. Cum ar fi să trăim într-o lume "Zero Waste" și toate lucrurile pe care le cumpărăm să capete un nou scop după întrebuințarea inițială, și să le folosim generații la rând? Sau să le putem returna la magazin ca să fie refolosite, revândute? Să existe, în zone ușor accesibile, centre speciale de colectare care să dea un nou scop obiectelor de larg consum fără a le mai trece prin procese tehnologice complexe care presupun consum de energie și alte resurse. Desigur, producătorul trebuie să se gândească din start cum proiectează produsul ca să poată fi refolosit în acest mod, fără a-l reintroduce în linia de producție.

Câteva avantaje ale sticlei, pentru mediu

  • Sticlele și borcanele ar putea fi reutilizate prin returnarea acestora la magazin pe bază de garanție (așa cum era odată), după spălarea și sterilizarea automatizată;
  • Știați că sticla este un material ce nu-și pierde proprietățile și că datorită acestei calități poate fi reciclată la nesfârșit?
  • Aruncate la întâmplare, sau depozitate la gropile de gunoi, recipientele din sticlă rămân acolo peste 4000 de ani și pot fi oricând motivul izbucnirii unor incendii devastatoare.

Așadar, hai să folosim obiectele din sticlă pe termen cât mai lung, iar atunci când nu mai avem nicio altă opțiune, hai să le ducem la un centru de colectare pentru a fi reciclate la infinit. Spre deosebire de plastic, sticla este un material non-toxic, care păstrează gustul bun și proprietățile băuturilor fără niciun fel de transfer de substanțe, indiferent de temperatura la care sunt păstrate și fiecare recipient din sticlă se poate păstra într-un ciclu continuu de refolosire sau reciclare. Mai eco-prietenos decât atât e greu de găsit, haideți să-i arătăm sticlei respectul cuvenit!